Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 11/11/11

10:05 11/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει η Κύπρος μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αλλιώς θα προβεί σε κυρώσεις και ο διορισμός του Λουκά Παπαδήμου ως νέου Πρωθυπουργού της Ελλάδας για σωτηρία της οικονομίας της χώρας και η οικονομία στην Ευρωζώνη είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Προβάλλονται,

επίσης, η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι είναι παράνομες οι αυξήσεις διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η δήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, με αφορμή τη συμπλήρωση 28 χρόνων από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, τα εγκαίνια του έργου διαπλάτυνσης του αυτοκινητόδρομου από την είσοδο της Λευκωσίας μέχρι και την Αλάμπρα, καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Ο άνθρωπος που ανέλαβε να σώσει την Ελλάδα» γράφει ότι ύστερα από ένα επεισοδιακό πολιτικό δράμα πέντε ημερών, η Ελλάδα απέκτησε πρωθυπουργό, τον Λουκά Παπαδήμο προκαλώντας θετικές αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε και έκρινε παράνομες τις φετινές αυξήσεις διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων, δημιουργώντας κλίμα ευφορίας στους φοιτητές, που δικαιώθηκαν.

«Η Σημερινή», τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Τελεσίγραφο Κομισιόν» και γράφει ότι αυστηρό τελεσίγραφο προς Κύπρο, Μάλτα, Βέλγιο, Πολωνία και Ουγγαρία τις οποίες καλεί να υποβάλουν συγκεκριμένα μέτρα έως τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος τους κάτω από 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2012, έδωσε η Κομισιόν. Γράφει αλλού ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, με αφορμή τη συμπλήρωση 28 χρόνων από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, επανέλαβε τη θέλησή της για βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Τίμησε, παράλληλα, τα θύματα των δύο παγκοσμίων πολέμων.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του «Τελεσίγραφο Κομισιόν» γράφει ότι τα «δύο πόδια σε ένα παπούτσι μας βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς χθες μας έστειλε τελεσίγραφο ότι αν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου δεν εγκριθούν μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, τότε θα μας επιβληθούν ποινές. Γράφει, επίσης, ότι δύο μάρτυρες κατηγορίας εναντίον του Αντώνη Φανιέρου στην υπόθεση συνωμοσίας, εγκληματικής οργάνωσης και απειλών, «έκαναν πίσω, αναιρώντας στην ουσία τα όσα είχαν καταγγείλει εναντίον του».

Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Κίνητρα για επενδύσεις» και γράφει ότι πρόσθετα μέτρα για ενίσχυση της αναπτυξιακής πολιτικής του κράτους περιλαμβάνονται στο τρίτο πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση. Επεξεργάζονται επίσης μέτρα για ενίσχυση της ανάπτυξης στον ξενοδοχειακό τομέα. Αλλού γράφει ότι εγκαινιάστηκαν οι τρεις λωρίδες στον δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι έμφαση δίδεται σε έργα υποδομής τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Νέα μέτρα εξυγίανσης εντός ολίγων ημερών» γράφει ότι νέα μέτρα εξυγίανσης θα λάβει η Κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, όπως αναφέρθηκε λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφ

Keywords
Τυχαία Θέματα