Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 17/10/2013

10:22 17/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού, η έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία και η διαμάχη σε νυχτερινό κέντρο στην Αμμόχωστο είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα “Αφρίκα”, με τίτλο «Τον πυροβόλησε η ΤΜΤ», αναφέρει ότι με το σημερινό δημοσίευμα συμπληρώνει στοιχεία που έλειπαν από το άρθρο της εφημερίδας «Χαλκίν Σεσί» σχετικά με τη δολοφονία του Σουμέρ Ακάτ πριν από 50 χρόνια, γράφοντας ότι η «Χαλκίν Σεσίν» παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Ακάτ δολοφονήθηκε από την ΤΜΤ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι

την ημέρα του Μπαϊραμιού, σε διαμάχη σε νυχτερινό κέντρο στην Αμμόχωστο, ο Ντεβρίμ Γιαβουζάκ τραυμάτισε με μαχαίρι τέσσερα άτομα και αργότερα συνελήφθηκε από την «αστυνομία». Αλλού προβάλλει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ότι υπάρχουν 650 κενές θέσεις στην κυπριακή αστυνομία, σημειώνοντας ότι και στην «αστυνομία» του ψευδοκράτους υπάρχουν 350 κενές θέσεις.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Υπάρχουν καταθέσεις για ακίνητα», αναφέρει ότι ο «πρόεδρος» της «ένωσης Τουρκοκυπρίων κτηματομεσιτών» Χασάν Σουνγκούρ δήλωσε ότι διαφάνηκε ότι υπάρχει αρκετός κόσμος στα κατεχόμενα, ο οποίος έχει καταθέσεις στην τράπεζα τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την αγορά ακίνητης περιουσίας, κάτι το οποίο φοβάται να πράξει γιατί πολλοί εργολάβοι δεν καταφέρνουν να πάρουν τα αναγκαία δάνεια από τις τράπεζες για την ολοκλήρωση οικιστικών έργων, για τα οποία έχουν ήδη δεσμευτεί. Αλλού γράφει ότι κατά τις δύο μέρες του Μπαϊραμιού, οι κατασκηνωτικοί χώροι στα κατεχόμενα γέμισαν με κόσμο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μεγάλο καζίνο στο Λας Βεγκας έδειξε ενδιαφέρον για να επενδύσει στη «νότια» Κύπρο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Το θλιβερό τέλος του ‘μπερεκετσί’», γράφει ότι ο 76χρονος Βεχμπί Μαχμούτογλου, μέλος της ΤΜΤ, με την ιδιότητα του ‘μπερεκτσί’ (έτσι ονόμαζαν αυτούς που μετέφεραν τα όπλα), πέθανε στο γηροκομείο στα χέρια της κόρης του. Αλλού γράφει ότι στην Αμερική επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα μέτρησης πρόσβασης Alexa.com, η εφημερίδα «Χαβαντίς» είναι η εφημερίδα στα κατεχόμενα η οποία διαβάζεται πιο πολύ στο διαδίκτυο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Πρέπει επιτέλους να υπάρξει λύση», γράφει ότι σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα Ελληνοκύπριοι καταστηματάρχες στην οδό Λήδρας είπαν ότι πρέπει επιτέλους το κυπριακό πρόβλημα να λυθεί και ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση. Αλλού γράφει ότι στη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, αναφέρεται ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Ελληνοκυπριακό και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε κοινή ανακοίνωσή τους, δήλωσαν ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Προειδοποίηση κατά της άσκησης βίας, έμφαση στη λύση», αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χθεσινή ανακοίνωση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, προειδοποιεί τη χώρα για την άσκηση βίας στα επεισόδια του πάρκου Γκεζί, και τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι λόγω του Μπαϊραμιού, τα αεροπορικά εισιτήρια είχαν ήδη εξαντληθεί από την παραμονή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η «ένωση ενιαίων αγορών και υπεραγορών» κατηγορεί τις στρατιωτικές καντίνες για πώληση προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές παράνομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα