Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 1/7/2013

10:19 1/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η καθυστέρηση πληρωμής των μισθών του «δημοσίου», τα οικονομικά προβλήματα των μαγαζάτορων, και το σενάριο να περνά το φυσικό αέριο από το Βαρώσι απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Το ΑΚΠ κάνει πάσα μισθών στο ΚΕΕ», γράφει ότι η τουρκική κυβέρνηση άργησε αυτό το μήνα να δώσει τα χρήματα για τους μισθούς των υπαλλήλων του «δημοσίου» με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να βρέθηκαν σε δύσκολη οικονομική θέση. Στο ίδιο θέμα αναφέρει ότι ο πρώην «υπουργός οικονομικών» Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι αυτό το μήνα αντιμετώπισε πρόβλημα στην

πληρωμή της δόσης του δανείου του. Επίσης γράφει ότι η «πρωθυπουργός» Σιμπέλ Σιμπέρ ανακοίνωσε ότι αναμένεται σήμερα να πληρωθούν οι μισθοί. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη στις δηλώσεις του Ιρσέν Κιουτσιούκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ΑΚΠ δεν είναι ευχαριστημένο με την αλλαγή «κυβέρνησης» και για αυτό το λόγο αργεί να απελευθερώσει τα χρήματα και ότι αν στις επερχόμενες «εκλογές» της 28ης Ιουλίου ο λαός δεν ψηφίσει το ΚΕΕ θα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση σε σχέση με τη στάση της Άγκυρας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Μονοπωλούνται οι μαγαζάτορες », αναφέρει ότι οι μαγαζάτορες, που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες λόγω των οικονομικών συνθηκών, συνεχίζουν να κλείνουν τα καταστήματά τους και προσμένουν ότι με την πολιτική που θα ακολουθήσει η «νέα κυβέρνηση» θα μπορέσουν να πάρουν ανάσα. Αλλού γράφει πως η «πρωθυπουργός» Σιμπέλ Σιμπέρ δήλωσε ότι η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρώην «υπουργός οικονομικών» Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ο Τύπος διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του και έγραψε ότι δεν μπόρεσε αυτό το μήνα να πληρώσει το δάνειο του κάτι που, όπως είπε, δεν ισχύει.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Κρίση μισθών», αναφέρεται επίσης στο ότι ακόμα να πληρωθούν οι μισθοί του «δημοσίου» και γράφει ότι ο πολιτικός κόσμος των κατεχομένων ερμηνεύει αυτή την κατάσταση ως αντίδραση του ΑΚΠ στην πτώση της «κυβέρνησης» του ΚΕΕ. Αλλού γράφει ότι η σύζυγος του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Γιοργαντζίουγλου, Αϊσέ Γιοργκαντίογλου δήλωσε ότι κυρίως λόγω του ότι ανήκουν στην αριστερά, υπήρξαν περίοδοι που έμειναν άνεργοι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων στο Κάιρο, με αίτημα της παραίτηση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ανάλογα με το κέφι τους», αναφέρει ότι η «υπουργός εσωτερικών και τοπικής αυτοδιοίκησης» Γκιουλσούν Γιουτζέλ δήλωσε ότι η προηγούμενη «κυβέρνηση» εφάρμοζε πολιτικές στα θέματα αγροτικής γης, άδειες οπλοφορίας και ιθαγένειας ανάλογα με το κέφι της. Αλλού γράφει ότι ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας Καντρί Φελλάχογλου δήλωσε ότι η σωτηρία του «δήμου» από πτώχευση είναι το πιο σημαντικό του καθήκον. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι πωλητές της λαϊκής αγοράς που πραγματοποιείται στον τερματικό σταθμό των λεωφορείων Λευκωσίας δήλωσαν ευχαριστημένοι από το χώρο και την δουλειά που έχουν.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Νέο σενάριο: Το φυσικό αέριο θα περνάει από το Βαρώσι», γράφει ότι ο ελληνοκυπριακός Τύπος συνδέοντας την επιστροφή του Βαρωσιού με το θέμα του φυσικού αερίσου ισχυρίζεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξετάζει το σενάριο του να περάσει το φυσικό αέριο από το Βαρώσι ως μια ενδιάμεση συμφωνία στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η «πρωθυπουργός» Σιμπέλ Σιμπέρ δήλωσε ότι αναμένεται σήμερα να πληρωθούν οι μισθοί των «δημοσίων υπαλλήλων» και υπενθύμισε ότι έχει δοθεί ήδη η οικονομική βοήθεια από την Τουρκία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι δηλώσεις του πρώην «υπουργού οικονομικών» Ερσίν Τατάρ σχετικά με τη δυσκολία που αντιμετώπισε να πληρώσει τη δόση του δανείου του αυτό το μήνα προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των συντεχνιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα