Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 28/5/2013

10:36 28/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η παραίτηση των 8 αντιπολιτευόμενων «βουλευτών» από το κόμμα Εθνικής Ενότητας και οι επικείμενες «πρόωρες εκλογές» κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Θνησιγενές», αναφέρει ότι χθες εγκρίθηκε η εξέταση της πρότασης μομφής από την ψευδοβουλή, με 20 ψήφους κατά και 27 ψήφους υπέρ. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σε περίπτωση που πέσει η «κυβέρνηση» του Κιουτσιούκ, θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι την διεξαγωγή των «πρόωρων εκλογών» που θα διεξαχθούν στις 28 Ιουλίου. Στο ίδιο θέμα αναφέρει ότι η «συμβουλευτική επιτροπή» της «βουλής»

θα αποφασίσει για την ημερομηνία εξέτασης της πρότασης και μία μέρα αργότερα θα παρθεί η τελική απόφαση. Αλλού γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι το κόμμα του θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση με σκοπό την ενσωμάτωση στο κόμμα των 8 αντιπολιτευόμενων βουλευτών του ΚΕΕ, οι οποία παραιτήθηκαν από το κόμμα τους.

Με τίτλο «750 εκατομμύρια ΤΛ σε αδράνεια», η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) αναφέρει ότι 15 χιλιάδες νέες κατοικίες βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας, περιμένοντας αγοραστή και η συνολική αξία τους ανέρχεται περίπου στα 750 εκατομμύρια ΤΛ (περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ). Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η «ψευδοβουλή» σε χθεσινή της συνεδρία έγκρινε την εξέταση της πρότασης μομφής, με 20 ψήφους κατά και 27 ψήφους υπέρ. Αλλού αναφέρει ότι ο Ερόλ Ντικέρ ο οποίος σκότωσε τον 7χρονο γιο του Μουσταφά Ντικέρ, φαίνεται να είχε βιαιοπραγήσει και ενάντιον της συζύγου του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Εγώ πήρα την απόφαση, αν χρειαστεί θα φύγω», αναφέρει ότι ο Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί από την «πρωθυπουργία» και ότι ο μόνος λόγος που αποφάσισαν όπως οι «πρόωρες εκλογές» διεξαχθούν στις 28 Ιουλίου, είναι για να μην μείνει το «κράτος» ακέφαλο για μεγάλο διάστημα. Αλλού αναφέρει ότι και οι 22 βουλευτές του ΚΕΕ δήλωσαν στην προεδρεία του κόμματος ότι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις «πρόωρες εκλογές». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρώην αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Φερντί Σογέρ, δήλωσε ότι ο Σερντάρ Ντεκτάς συνεχίζει να εφαρμόζει τις γνωστές του πολιτικές μεθόδους, όπως το να αλλάζει σενάρια μέσα σε μια μέρα.

Με τίτλο «Προς εκλογές χωρίς κράτος», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) αναφέρεται στην παραίτηση των 8 από το ΚΕΕ, στην πρώτη εξέταση της πρότασης μομφής από την ψευδοβουλή και στην διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών» στις 28 Ιουλίου. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης των Ελληνοκυπρίων και ότι η Τουρκία μπορεί να τους βοηθήσει να βγουν από την κρίση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσιούκ εξέφρασε την ικανοποίηση σου για την όλη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό και δήλωσε ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι Ελληνοκύπριοι δεν πρέπει να καθυστερεί την εξέλιξη τους.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο « Η ουρά για την υπηκοότητα λίγες μέρες πριν τις εκλογές», αναφέρει ότι ενώ οι μέρες για τις εκλογές είναι μετρημένες, η συρροή των αιτητών «υπηκοότητας» στο «υπουργείο εσωτερικών» αυξάνεται μέρα με την μέρα. Αλλού γράφει ότι οι 8 αντιπολιτευόμενοι «βουλευτές» του ΚΕΕ ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από το κόμμα, παρ’ όλα αυτά ο Κιουτσιούκ δεν παραιτείται. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του National Geografik για την Κύπρο Τεβφίκ Τζαμγκιόζ δήλωσε ότι δύτες οι οποίοι έκαναν κατάδυση στο σημείο Ζέφυρος, εντόπισαν αρκετά ψάρια τραυματισμένα από παράνομες μεθόδους αλιείας και ότι αυτό θα έπρεπε να καταδικαστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα