Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 30/4/2013

10:09 30/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το νέο θανατηφόρο τροχαίο στα κατεχόμενα με θύμα μια 20χρονη αποτελεί την κοινή είδηση στις πέντε τ/κ εφημερίδες, με τις τρεις εξ αυτών να την προβάλλουν ως το κύριο θέμα στο πρωτοσέλιδό τους.

Αναφορά γίνεται επίσης στη χθεσινή παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, αρμόδιου για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι, επενδύσεις για την παραγωγή ενέργειας από τα σκουπίδια, στις κηδείες θυμάτων από τα υπόλοιπα τρία δυστυχήματα που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα. Το πιο μικρό θύμα, ο Εμίρ, 45 μόλις ημερών, κηδεύτηκε χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Η

εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Απόλυτη παράδοση» αναφέρεται στο πρωτόκολλο που υπογράφθηκε χθες μεταξύ της Τουρκίας και των επαγγελματικών επιμελητηρίων για την παραχώρηση δανείου 2 εκ ΤΛ (900.000 ευρώ περίπου) και δωρεάς 1 εκ ΤΛ (450.000 ευρώ περίπου). Η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι Τ/κ έγιναν πλέον η κοινότητα «για λίγα περισσότερα δολάρια», φράση που την γράφει στα αγγλικά. Αλλού γράφει για είδηση της τελευταίας στιγμής και αναφέρεται στο νέο δυστύχημα που σημειώθηκε στο δρόμο Κερύνειας – Άγιου Επίκτητου στο οποίο έχασε τη ζωή του μια 20χρονη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στον κατεχόμενο δήμο Λευκωσίας άρχισαν να πληρώνονται οι μισθοί.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Φτάνει πια!» αναφέρεται στο νέο τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στα κατεχόμενα, στο οποίο η 20χρονη Γκιορέν Ασκέρ έχασε τη ζωή της όταν συγκρούστηκε μετωπικά με όχημα από την αντίθετη κατεύθυνση. Επρόκειτο να παντρευτεί σύντομα. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει φωτογραφίες και αναφέρεται στην κηδεία χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία του βρέφους Εμίρ, ο οποίος, ενάμιση μόλις μηνός, ήταν το θύμα δυστυχήματος που σημειώθηκε στα κατεχόμενα το Σαββατοκυρίακο. Αλλού αναφέρει ότι η εταιρεία Xpertec που επενδύει στην παραγωγή ενέργειας από τα απορρίμματα και έχει ήδη επενδύσει στον τομέα αυτό σε Γερμανία και Γαλλία, ετοιμάζεται να επενδύσει στην κατεχόμενη Φυλιά με συνέταιρο γερμανική εταιρεία.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Φτάνει!» αναφέρει ότι συνολικά σε 4 ημέρες και αντίστοιχα θανατηφόρα δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα, με τελευταίο την 20χρονη Γκιορέν Ασκέρ. Τα δυστυχήματα είχαν κοινό συντελεστή, σημειώνει, το ανθρώπινο λάθος. Γράφει επίσης ότι η σύγκρουση ήταν σφοδρή και από το δυστύχημα δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν. Στο δεύτερο θέμα του πρωτοσέλιδού της, η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές κηδείες δύο άλλων θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, του βρέφους Εμίρ Γιλμάζ και του 24χρονου Νιαζί Σιαχ.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Θα παντρευόταν σύντομα» γράφει ότι το τροχαίο με θύμα την 20χρονη σημειώθηκε χθες βράδυ λίγο μετά τις 10.30 και πως ο αρραβωνιαστικός της υπέστη νευρικό κλονισμό. Αλλού γράφει ότι στην κηδεία του βρέφους η μητέρα του, που τραυματίστηκε επίσης στο δυστύχημα όπου ο Εμίρ έχασε τη ζωή του, μετέβη στο τζαμί πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι με γάζες στο πρόσωπο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο χαμηλότοκο δάνειο που δόθηκε από την Τουρκία και γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Μπεσίρ Αταλάι κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα είπε πως το ψευδοκράτος συνεχίζει το δρόμο του, χωρίς να έχει ζήσει την οικονομική κρίση.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Έφυγε από τα χέρια μας και το λιμάνι;» αναφέρεται ότι μετά την ιδιωτικοποίηση του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ακούστηκε ότι και το κλειστό λιμάνι της πόλης δόθηκε σε τουρκική εταιρεία με το όνομα Αρκάς και έδρα τη Σμύρνη. Τέσσερα άτομα από το «διοικητικό συμβούλιο» της διοίκησης του λιμανιού έχουν παραιτηθεί. Αλλού γράφει ότι τώρα θα ιδιωτικοποιηθεί και το νερό και αναφέρεται στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου Αταλάι – Κιουτσιούκ όπου ειπώθηκε πως το έργο για τη διανομή του νερού έχει φτάσει στο σημείο που θα βγει σε δημοπρασία και θα δοθεί από εδώ και μετά σε ΒΟΤ. Και αυτή η εφημερίδα φιλοξενεί, όχι ως κύριο θέμα, το νέο τροχαίο με θύμα την 20χρονη.

Keywords
Τυχαία Θέματα