Επιστημονικά αποδεδειγμένη πλέον η σύνδεση καρκίνου της μήτρας και καρκίνου του φάρυγγα

10:32 23/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εξαιρετικά προβληματισμένη βρίσκεται η ιατρική κοινότητα μπροστά στην διαπίστωση που προκύπτει από μελέτη, κατά την οποία, «τον ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνων του φάρυγγα, συνδέονται με κάποια μορφή του ιού HPV»*.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο ιός HPV αποτελεί την κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου ο οποίος είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσω του στοματικού έρωτα.

Υπενθυμίζεται ότι προ καιρού σχετική αναφορά είχε κάνει και ο γνωστός ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, μιλώντας

για την διάγνωση καρκίνου του φάρυγγα που έγινε στον ίδιο.

Αναφερόμενοι οι επιστήμονες στην συγκεκριμένη έρευνα και ειδικά στα στατιστικά ποσοστά σύνδεσης HPV και καρκίνου του φάρυγγα χαρακτήρισαν τα αποτελέσματά της ως «εντυπωσιακά».

Ο τύποι όμως εκείνοι οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για την πρόκληση καρκίνου είναι μόνο δύο, οι HPV-16 και HPV-18.

Συγκεκριμένα, ο HPV-16 θεωρείται υπεύθυνος για το 60% (περίπου) των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, για το 80% των καρκίνων του πρωκτού και για το 60% των καρκίνων του στόματος.

Περίπου 1.500 είναι οι άνθρωποι στους οποίους διαγιγνώσκεται κάθε χρόνο ο καρκίνος του φάρυγγα στη Βρεττανία, με τους 470 περίπου από αυτούς να καταλήγουν στον θάνατο.

*Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού HPV και εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο μολύνονται από κάποιον από τους τύπους αυτούς, ωστόσο, στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, το ανοσοποιητικό σύστημα θα προσφέρει αποτελεσματική προστασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα