Επιστολή Προέδρου Βουλής προς ΕΚ για καταδίκη τουρκικών ενεργειών

17:52 12/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου απηύθυνε σήμερα επείγουσα έκκληση προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων του Σώματος, ζητώντας την υποστήριξη και αλληλεγγύη τους για την έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος σε βάρος της Κύπρου και του λαού της.

Η έκκληση διαβιβάστηκε σε επιστολή που απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής

κ. Ομήρου προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων του Σώματος για την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει στον Επίσκοπο Καρπασίας να μεταβεί στα κατεχόμενα για να τελέσει τη θεία λειτουργία σε εκκλησίες της μητροπολιτικής του περιφέρειας.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η προκλητική αυτή ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος αποτελεί την πιο πρόσφατη από μια σειρά παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ελληνοκύπριων προσφύγων και των Ελληνοκύπριων εγκλωβισμένων στη χερσόνησο της Καρπασίας σε σχέση με τις θρησκευτικές ελευθερίες τους.

Ο κ. Ομήρου υπενθυμίζει, εξάλλου, προηγούμενη επιστολή του προς τους εν λόγω αξιωματούχους με την οποία κατήγγειλε τη βίαιη διακοπή της λειτουργίας των Χριστουγέννων από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, στο Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα, το Δεκέμβριο του 2010.

Παρά τις δεσμεύσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των Ελληνοκύπριων εγκλωβισμένων που εμπεριέχονται στη Συμφωνία της 3ης Βιέννης του Αυγούστου 1975, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, το τελευταίο, απαράδεκτο αυτό επεισόδιο αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα του εθνικού ξεκαθαρίσματος το οποίο συστηματικά εφαρμόζει η συγκεκριμένη χώρα στην Κύπρο.

Τέτοιες ενέργειες, τόνισε, αποτελούν μία από τις πολλές πτυχές των κατάφωρων παραβιάσεων από την Τουρκία των αναφαίρετων, θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του κυπριακού λαού, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξυπακούεται, βέβαια, υπογράμμισε ο κ. Ομήρου, ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος και ότι οι λιγοστοί εναπομείναντες εγκλωβισμένοι είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επικαλούμενος το αίσθημα δικαιοσύνης και τη σταθερή προσήλωση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο διεθνές δίκαιο και τις αξίες και αρχές επί των οποίων οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε προς αυτούς επείγουσα έκκληση ζητώντας την υποστήριξη και αλληλεγγύη τους για την έντονη καταδίκη των παράνομων αυτών ενεργειών της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος σε βάρος της Κύπρου και του λαού της.

Keywords
Τυχαία Θέματα