Επιτάχυνση της ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας διαβλέπει η Fed

10:02 26/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διαβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης και προβλέπει ότι η ανεργία θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους, διατηρώντας παράλληλα τα υφιστάμενα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, παρά τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές αντιξοότητες.

Δηλώνοντας ότι ”είναι ακόμα λίγο πρόωρο να ανακηρύξει νίκη”, ο Πρόεδρος της Fed Μπεν

Μπερνάνκι έδωσε μία πιο αισιόδοξη άποψη για την οικονομία και εξήγησε την απόφαση της Fed να μην εξαγγείλει περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Υστερα από τη διήμερη συνεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κατά την οποία αποφασίστηκε η διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων στο 0-0,25%, οι χαράκτες της νομισματικής πολιτικής της Fed ανέφεραν ότι αναμένεται η διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν μέχρι το τέλος του 2014, ενώ εκτιμούν ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 7,8% – 8,0% μέχρι το τέλος του έτους.

Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σήμερα στο 8,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, αλλά σχεδόν 13 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι άνεργοι.

Η Fed εκτιμά επίσης ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει μεταξύ 2,4% και 2,9% μέχρι το τέλος του χρόνου, ποσοστό που είναι καλύτερο από αυτό που αναμένετο μέχρι σήμερα.

Αλλά ο κ. Μπερνάνκι παραμένει επιφυλακτικός καθώς σημειώνει ότι είναι έτοιμος να ενεργήσει, εφόσον αυτό χρειαστεί, εν μέσω των ανησυχιών για την αγορά κατοικίας, τη μακροχρόνια ανεργία και το δημόσιο χρέος.

”Παραμένουμε απόλυτα προετοιμασμένοι να λάβουμε επιπρόσθετες δράσεις εάν χρειαστεί για να επιτύχουμε τους στόχους μας”, σημείωσε.

Οσον αφορά το θέμα του δημόσιου χρέους, ο κ. Μπερνάνκι προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι η Fed δεν θα είναι σε θέση να ανακόψει μια αμερικανική κρίση χρέους, εάν οι βουλευτές αποτύχουν να βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα