Επιβεβαιώνει το σύνθημα για χαλάρωση της λιτότητας η Κομισιόν – Έξι χώρες κέρδισαν παράταση για την επίτευξη των δημοσιονομικών τους στόχων – Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Πολωνία – Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν εγκαταλείπεται

19:11 29/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σημαντική αλλαγή στην μέχρι τώρα οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη αποτελούν οι σημερινές συστάσεις της Ευρωπαικής Επιτροπής, στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, οι οποίες προβλέπουν την παράταση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαμογής για πέντε χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες βρίσκονταν εκτός στόχων στη μείωση του ελλείμματος. Πρόκειται για την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία.

Η Επιτροπή

έκανε συστάσεις σε όλες τις χώρες με εξαίρεση τις μνημονιακές, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, τα προβλήματα των οποίων αντιμετωπίζονται μέσω των προγραμμάτων προσαρμογής που εφαρμόζουν.

Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος Ολι Ρεν αποκάλυψε ότι η Κομισιον βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να βρεθεί τρόπος αύξηση της παροχής ρευστότητας στις ΜΜΕ των χωρών του νότου της Ευρωζώνης.

«Δίνουμε μια ανάσα στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, ώστε τώρα να μπορέσουν να επιταχύνουν τις διαρθωτικές μεταρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τις χωρες με δημοσιονομικά πλεονάσματα, και ονομαστικά τη Γερμανία, να βοηθήσουν με έμμεσο τρόπο τις υπόλοιπες, προχωρώντας σε αύξηση των μισθών, ωστε να αυξηθεί η ζήτηση στο εσωτερικό τους.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε την παράταση κατά δύο χρόνια της επίτευξης του στόχου μείωσης του ελλείμματος για την Ισπανία και τη Γαλλία, και κατά ένα χρόνο για την Ολλανδία, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία.

Η μόνη χώρα που υποχρεώνεται να λάβει άμεσα μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματος είναι το Βέλγιο, αλλά η Κομισιον υπήρξε ιδιαίτερα επιεικής γιατί δεν προτείνει την επιβολή χρηματικών κυρώσεων, όπως θα έπρεπε, για μη εκπλήρωση του στόχου.

Για την Ιταλία, η Επιτροπή έκρινε ότι μείωσε το έλλειμμα κάτω του 3% με βιώσιμο τρόπο, συνεπώς βγαίνει από την διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

Οι συστάσεις της Κομισιόν αναμένεται να εγκριθούν από το Eurogroup, με τη συναίνεση και του Βερολίνου, που μέχρι πριν λίγες βδομάδες αντιδρούσε έντονα, αλλά τελικά υποχώρησε βλέποντας ότι η χαλάρωση της λιτότητας αποτελεί πλέον πάγιο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών μελών, συμπεριλαμβανομένων όλων των θεσμικών οργάνων (Ευρωβουλή, Κομισιόν), της ΕΚΤ, αλλά και των «δορυφόρων» της Γερμανίας, όπως η εκτροχιασμένη δημοσιονομικά Ολλανδία.

Ιδιαίτερα σημαντικά εξέλιξη είναι η αποκάλυψη του Αντιπροέδρου Ολι Ρεν ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την ΕΚΤ και την ΕΤΕπ προκειμένου να αναζητήσει τρόπους αύξησης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία των χωρών του νότου. Οπως είπε ο κ. Ρεν, δεν υπάρχει προηγούμενο στην οικονομία να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα χωρίς αύξηση της ρευστότητας. Και αυτό τη στιγμή που στις χώρες του νότου δεν υπάρχει ροή ρευστότητας προς τις ΜΜΕ γιατί οι τράπεζες δεν δανείζουν, όπως είπε.

Η φόρμουλα που εξετάζεται είναι να δώσει η ΕΚΤ κίνητρα στις τράπεζες των χωρών του νότου, μέσω της εγγύησης από την ίδια ενός μέρους της ρευστότητας που τους παρέχει, εάν αυτή διοχετεύεται στις ΜΜΕ. Αποφάσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να ληφθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.

Συστάσεις η Κομισιόν κάνει και στο Εurogroup, ζητωντας την ανάπτυξη μιας συλλογικής δράσης, ώστε να εξασφαλιστεί μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική. Προτείνει επίσης να στηριχθεί στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να υπάρξει ροή πιστώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία και στις ΜΜΕ, ενώ θεωρεί επιτακτική ανάγκη την επίτευξη συμφωνίας για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.

Ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε μείζον πρόβλημα τις δυσκολίες πρόσβασης των επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό. Ανέφερε ότι από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, μόνο στη Γερμανία αυξήθηκε πέρυσι η ροή των δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε την άμεση εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εγασίας προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανεργία των νέων. Οπως είπε, θα πρέπει να επιταχυνθεί η νομοθετική διαδικασία για το ταμείο καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, το οποίο έχει προικοδοτηθεί με 6 δις ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Ολα θα πρέπει να είναι ετοιμα για να αρχίσουν οι χρηματοδοτήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2014, είπε. Μεταξύ άλλων το ταμείο θα χρηματοδοτήσει την εφαρμογή του προγράμματος Εγγύηση για τη Νεολαία, το οποίο προβλέπει την προσφορά εργασίας ή την παροχή εκαπίδευσης σε όλους τους νέους κάτω των 30 ετών, το αργότερο 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους ή την απώλεια της θέσης εργασίας, εάν ήταν εργαζόμενος.

Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι σήμερα 120 εκατ. Ευρωπαίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνδράμουν μέσω αύξησης των επιδομάτων τους πλέον ευάλωτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα