Ερογλου: Αδύνατη συμφωνία με τις συνομιλίες ως έχουν

18:52 30/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες με τη σημερινή τους μορφή και θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Μιλιέτ” ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου και, ερωτηθείς αν θα υπάρξει διχοτόμηση σε περίπτωση που δεν επέλθει ένωση, λέει “μα δεν ενωθήκαμε για να διχοτομηθούμε”.

“Θα περιμένουμε την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ”, λέει ο Έρογλου προσθέτοντας ότι “ο Μπαν Γκι- μΜουν γνωρίζει ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη σημερινή τους μορφή. Ενδεχόμενη πρόσκληση που θα κάνει για συνέχιση των συνομιλιών

ως έχουν, θα ήταν μάταιη”.

Ερωτηθείς σχετικά με την άποψη που είχε εκφράσει ο ίδιος, αλλά και η Τουρκία, ότι θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι την πρώτη Ιουλίου και ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούν να περιμένουμε επ’ αρόριστον και το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι την ημερομηνία αυτή, ο Έρογλου λέει “όχι, είναι αδύνατον. Οι συνομιλίες με την υπάρχουσά τους μορφή δεν μπορούν να αποδώσουν”.

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου αν θα βοηθούσε ένα διάλειμμα, απαντά ότι “αυτό δεν θα προσφέρει όφελος. Οι Ελληνοκύπριοι θα το έχουν μεταθέσει κατά 5-6 μήνες. Ήδη τον προσεχή Φεβρουάριο θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην ελληνοκυπριακή πλευρά”.

Ο Έρογλου λέει επίσης ότι σε τέτοια περίπτωση “θα αλλάξουν οι όροι μας για να προσέλθουμε στο τραπέζι. Εύχομαι, ο ΓΓ να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τις συνομιλίες, όπως συνεχίζονται μέχρι τώρα”.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προσθέτει ότι “θέλουμε μια διευρυμένη διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων” και αναφέρει ότι “δεν θέλει κάτι τέτοιο η ελληνοκυπριακή πλευρά”.

Ερωτηθείς σχετικά με δήλωση που είχε κάνει ο ίδιος ότι “η μη επίλυση είναι λύση”, ο Έρογλου λέει ότι “το είχα πει. Έτσι ήταν τότε οι συνθήκες. Τώρα καταβάλλουμε προσπάθεια για τη λύση. Δεν είναι η καλύτερη λύση η μη επίλυση. Αυτό όμως υπάρχει εξαιτίας της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Χρησιμοποιούμε πλέον την τελευταία μας ευκαιρία”.

Ερωτηθείς για το «τι θα κάνετε για να συνεχίσετε την υπόστασή σας» ως ψευδοκράτος, σε περίπτωση που διακοπούν οι συνομιλίες, ο Έρογλου λέει “τότε θα νίψουμε τας χείρας μας και θα αξιοποιήσουμε τις εναλλακτικές λύσεις”.

“Τα θέματα στα οποία διαφωνούμε είναι περισσότερα από αυτά που συμφωνούμε”, λέει ο Έρογλου και στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι “δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συνομιλίες;” απαντά: “Οι συνομιλίες έχουν κρατήσει πολύ και μας έχουν κουράσει.

Στο μεταξύ, όμως υπήρξε συμφωνία σε ορισμένα σημεία. Υπήρξε συμφωνία ή προσέγγιση σε κάποια κεφάλαια όπως η οικονομία, η ΕΕ, διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών. Στο περιουσιακό υπήρξε συμφωνία επί κάποιων αρχών και παραμέτρων, αλλά δεν συμφωνήσαμε όταν ασχοληθήκαμε με τις λεπτομέρειες. Υπάρχουν και τα θέματα των εγγυήσεων και του εδαφικού”.

Keywords
Τυχαία Θέματα