Έρογλου: Το κυπριακό δεν λύθηκε εξαιτίας του ΟΗΕ

21:05 17/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει λυθεί το Κυπριακό είναι οι αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1964 και το 1983, με τις οποίες αναγνωρίζεται ως νόμιμη κυβέρνηση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Στην ομιλία που έκανε στο Πανεπιστήμιο 18ης Μαρτίου στα Δαρδανέλια, με αφορμή την ανακήρυξή του ως επίτιμου διδάκτορα, ο κ. Ερογλου αναφέρθηκε σε πτυχές του Κυπριακού.

«Ο πρώτος λόγος για τον οποίο δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα το Κυπριακό είναι η υπ’

αριθμόν 186 απόφαση που έλαβε το ΣΑ του ΟΗΕ στις 4 Μαρτίου 1964”, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι “στην απόφαση εκείνη προκειμένου να αποσταλεί ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, αναγνωρίστηκε στους Ελληνοκύπριους ο τίτλος της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ο κ. Έρογλου είπε επίσης ότι αργότερα το ΣΑ του ΟΗΕ έλαβε και την απόφαση 353 του 1983.

«Το κράτος εκείνο έχει καταρρεύσει και τελεί υπό την κατοχή των Ελληνοκυπρίων. Ο ΟΗΕ έχει κυρώσει την κατάληψη αυτή. Οι Ελληνοκύπριοι, ως Κυπριακή Δημοκρατία, εξελίχθηκαν σε κράτος μέλος του ΟΗΕ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, φυσικά και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα θελήσει τη λύση”, ισχυρίστηκε ο κ. Έρογλου.

Ο ΟΗΕ, συνέχισε, «ενώ λέει σε μας να συμφωνήσουμε, από την άλλη δεν διορθώνει το λάθος αυτό που έχει κάνει ακριβώς για να μην συμφωνήσουν οι Ελληνοκύπριοι”.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε και στις συνομιλίες, λέγοντας «και εγώ και ο Χριστόφιας έχουμε πει όχι στο σχέδιο Ανάν” και συμπλήρωσε:

«Κατά τις συνομιλίες τον ρώτησα για ποιο λόγο είπε όχι και μου απάντησε, επειδή ήταν λίγα τα εδάφη. Με ρώτησε γιατί είπα όχι εγώ και του απάντησα λέγοντας ότι εάν εσείς λέγατε ναι, θα ήταν σκοτεινό το μέλλον μας”. Ο κ. Έρογλου ανέφερε επίσης ότι «συνεπώς εμείς θα κάνουμε μία νέα συμφωνία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν περάσει επτά χρόνια από το σχέδιο Ανάν. Εάν οι Ελληνοκύπριοι ζουν με το όνειρο της πριν από το 1974 κατάστασης, θα πρέπει να ξυπνήσουν”.

Τέλος ο κ. Έρογλου υποστήριξε ότι «επειδή έχει μειωθεί η ισχύς του Χριστόφια ενώπιον του λαού, δύσκολα θα υπέγραφε οποιαδήποτε συμφωνία”.

Keywords
Τυχαία Θέματα