Έρογλου:”Μια τρύπα στο νερό” η συνέχιση των συνομιλιών ως έχουν

18:02 5/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο τραπέζι των συνομιλιών δεν έσφιξε τη γροθιά του, αλλά στέκεται όρθιος, μη διαπραγματευόμενος μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην εξαθλίωση του ”λαού”, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου μιλώντας στα κατεχόμενα στη συνέλευση της ”συντεχνίας δημοσίων υπαλλήλων” Kamu-Sen.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου είπε ότι βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις όχι για να πραγματοποιήσει ένα όνειρο, αλλά υπό το φως των «πραγματικοτήτων», ξεκαθαρίζοντας ότι οι συνομιλίες – όπως ήθελε ο Πρόεδρος Χριστόφιας – συνεχίζονται

με ανοικτό τέλος και σε αυτή τη φάση δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο, παρά ”σε μια τρύπα στο νερό”.

Τον κατηγόρησαν, ανέφερε, για αδιάλλακτο, αλλά συνεχίζει τις συνομιλίες από την ημέρα που «εκλέγηκε», υποστηρίζοντας ότι επί εποχής Ταλάτ, κανέναν από τα 6 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων δεν έκλεισε και κανένα κεφάλαιο δεν έγινε αποδεκτό από την ε/κ πλευρά. Από την ημέρα που ”εκλέγηκε”, συνέχισε, είπε ότι βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τις «πραγματικότητες» σήμερα και θα επαναφέρει τους Τ/κ στην κατάσταση μετά το 1963. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του δεν θα του επιρρίψει ευθύνες γιατί ξέρει πολύ καλά τί έχει κάνει ο Τ/κ ηγέτης.

Είναι αδύνατο να συναινέσουν στις επιθυμίες των Ε/κ, ανέφερε ο κ. Ερογλου, λέγοντας ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να διευθετηθεί με την παραχώρηση εδάφους και πως μη εγκαταλείποντας τις συνομιλίες δυσκολεύει την ε/κ πλευρά για την επίτευξη λύσης, αλλά το αποτέλεσμα – όπως είπε – παραμένει το ίδιο.

Αναφέρθηκε και πάλι στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ των ΗΕ, ζητώντας πενταμερή διάσκεψη με την παρουσία και των τριών εγγυητριών δυνάμεων και την απάντηση του Μπαν Γκι μουν πως επειδή δεν υπήρξε επαρκής πρόοδος αυτού του είδους η διάσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Οι διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε, δεν μπορούν να συνεχιστούν, όπως θέλουν οι Ε/κ, όντας ανοικτού τέλους. Δεν είναι εναντίον της διπλωματίας του πάρε – δώσε, πρόσθεσε, και είναι έτοιμοι να συζητήσουν τη μεθοδολογία με τους απεσταλμένους των ΗΕ, αλλά αυτό που θέλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας να συνεχίσουν οι συνομιλίες μέχρι τις προεδρικές εκλογές, ”σε αυτό το στάδιο δεν οδηγούν πουθενά αλλού, παρά κάνουν μια τρύπα στο νερό”.

Για τη διασταυρούμενη ψήφο, ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι περιλαμβανόταν στο πακέτο προτάσεων του τέως Τ/κ ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ της 4ης Ιανουαρίου και πως αυτή η πρόταση επαναφέρθηκε από τους Ε/κ για να βγάλει από τη μέση την εκ περιτροπής προεδρία.

Ο κ. Ερογλου υποστήριξε ότι εδώ και χρόνια η αδιάλλακτη πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η ε/κ και πως δεν έχει κανένα νόημα να κατηγορούν τον ίδιο για τέτοια συμπεριφορά. ”Από το 1968 είμαστε στο τραπέζι. Η ε/κ πλευρά απέρριψε όλα τα σχέδια. Οι δικοί μας εξακολουθούν να λένε δεν θέλει ο Ερογλου. Ο Ταλάτ ήθελε, τί έγινε; Η πλευρά που δεν θέλει συμφωνία είναι η ε/κ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα