Ευρήματα της πρώτης ερευνητικής περιόδου του «Kourion Urban Space Project»

14:17 1/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Kατάλοιπα τριών ψηφιδωτών δαπέδων, τα οποία είχαν μετακινηθεί από την αρχική τους θέση λόγω της διάβρωσης του εδάφους βρίσκονται ανάμεσα στα ευρήματα της πρώτης ερευνητικής περιόδου του προγράμματος «Kourion Urban Space Project» (KUSP) η οποία έχει λήξει και διεξήχθη στον Αρχαιολογικό Χώρο του Κουρίου (Επαρχία Λεμεσού), υπό τη διεύθυνση του δρος Thomas W. Davis του Tandy Institute of Archaeology στο Southwestern Baptist Theological Seminary στο Fort Worth Texas,

ΗΠΑ.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «στη συνέχεια η ομάδα του KUSP προχώρησε σε μερική ανασκαφή δύο ξεχωριστών ψηφιδωτών και ενός τμήματος δαπέδου, προετοιμάζοντας τα για συντήρηση».

Τα ψηφιδωτά είχαν προηγουμένως εκτεθεί στις βροχές και η κατάσταση τους είχε επίσης επηρεαστεί και από τη διάβρωση του εδάφους.

Το τμήμα του δαπέδου αποτελείτο από λευκές ψηφίδες, είχε μέγεθος 50Χ50 εκ. και συνδέεται με μια δεξαμενή.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στα βόρεια του τμήματος αυτού αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης με διαστάσεις 5Χ3 μέτρων το οποίο αποτελείται από λίθινες ψηφίδες σε τρία διαφορετικά χρώματα και πιθανόν να σώζει και ψηφιδωτή παράσταση, παρόλο που αυτό θα διευκρινιστεί σε μελλοντικές έρευνες».

Το δάπεδο αυτό συντηρείται από την εξειδικευμένη ομάδα συντήρησης ψηφιδωτών του Τμήματος Αρχαιοτήτων, υπό τη διεύθυνση του δρος Ελευθέριου Χαραλάμπους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ένα τρίτο τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου εντοπίστηκε περίπου 3 μέτρα πιο κάτω, κατά μήκος των ορίων της θέσης, το οποίο βρισκόταν στο μεγαλύτερο του μέρος καλυμμένο από ένα μεγάλο ογκώδες τμήμα φυσικού βράχου το οποίο είχε διαβρωθεί και κατέληξε στη συγκεκριμένη περιοχή μετά την εγκατάλειψη της θέσης».

Η ομάδα μετακίνησε τον βράχο και αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό δάπεδο με διαστάσεις 2Χ2 μέτρων.

Το δάπεδο αυτό συντηρήθηκε από την ομάδα συντήρησης του Τμήματος Αρχαιοτήτων και στη συνέχεια καταχώθηκε, μια συντήρηση η οποία εμφάνισε γεωμετρικά μοτίβα αποτελούμενα από ρόμβους και αγκυλωτούς σταυρούς.

Οι ανασκαφές του KUSP αποκάλυψαν επίσης μια εγκατάσταση νερού με διαστάσεις 9.6Χ1.7μ. η οποία υπολογίζεται ότι έχει βάθος περίπου 82 εκ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η εγκατάσταση αυτή επίσης βρίσκεται στο απότομο άκρο του χώρου και μόνο τα θεμέλια της σώζονται ενώ βάσει του υλικού που βρέθηκε στα θεμέλια του, το κτίσμα χρονολογείται μεταξύ του 450 και 525 μ.Χ».

Η λεκάνη είχε τροποποιηθεί δύο φορές κατά τη διάρκεια χρήσης της και φαίνεται να είχε εγκαταλειφθεί χωρίς να καταστραφεί.

Το ερευνητικό πρόγραμμα KUSP έχει, επίσης, αποκαλύψει ένα τμήμα Βυζαντινού αστικού τοπίου που χρονολογείται μετά τους σεισμούς του 4ου αιώνα μ.Χ. σε μια περιοχή όπου κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια θα ήταν εκτεθειμένος ο φυσικός βράχος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι κάτοικοι της Βυζαντινής περιόδου διαμόρφωσαν το τοπίο δημιουργώντας αναβαθμίδες, ούτως ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε νέες πηγές νερού (δεξαμενές), οι οποίες θα ήταν απαραίτητες, δεδομένης

Keywords
Τυχαία Θέματα