Εξηγήσεις από τα ΗΕ για το έγγραφο ζητά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

14:50 18/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εξηγήσεις ως προς την επιλογή της συγκεκριμένης μορφής του εγγράφου για τις συγκλίσεις – αποκλίσεις στο Κυπριακό από τα ΗΕ ζητεί το ΔΗΚΟ, με τον Πρόεδρό του να δηλώνει πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να κληθεί να ξεκαθαρίσει τις πραγματικές του προθέσεις ως προς το χρόνο παρουσίασης του εγγράφου, «αφού γνώριζαν πολύ καλά τη θέση της δικής μας πλευράς ότι η προτεραιότητα μας αυτή την περίοδο είναι η διαχείριση της οικονομικής κρίσης».

Σε δηλώσεις του ο κ. Καρογιάν

είπε πως το ΔΗΚΟ έχει την άποψη ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, ότι δεν θα αποδεχθούμε το έγγραφο αυτό ως εργαλείο ή ως βάση για τη συνέχιση της διαδικασίας για το Κυπριακό, όποτε αυτή αρχίσει. «Πρόκειται για ένα άτυπο υπηρεσιακό έγγραφο της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, ενημερωτικού απλώς χαρακτήρα και τίποτα περισσότερο. Ένα έγγραφο που απλώς βρίσκεται στους φακέλους του κ. Ντάουνερ και των συνεργατών του για δική τους χρήση», ανέφερε.

Σε μια πρώτη, όπως είπε, ανάγνωση, ανάλυση και αξιολόγηση του εγγράφου που επέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στις δυο πλευρές, το ΔΗΚΟ καταλήγει στις διαπιστώσεις ότι: 1. Προκαλεί εντύπωση και πολλά ερωτήματα η δομή του κειμένου. «Ενώ η αρχική πρόσθεση των Ηνωμένων Εθνών ήταν η παρουσίαση ενός πίνακα συγκλίσεων – αποκλίσεων, η τελική μορφή του εγγράφου έχει έντονο χαρακτήρα ολοκληρωμένου σχεδίου λύσης».

Ως δεύτερο σημείο, είπε, θεωρούν ότι η επιλογή της συγκεκριμένης μορφής του εγγράφου έγινε εκ του πονηρού, γιατί ενώ αποσκοπεί να θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών ένα έτοιμο προσχέδιο λύσης, με τη συγκεκριμένη μεθόδευση επιδιώκεται παράλληλα να περιοριστεί η περαιτέρω συζήτηση μόνο στις διαφορές των δυο κοινοτήτων.

Επιδιώκεται, επίσης, ανέφερε ως τρίτο σημείο ο κ. Καρογιάν, η παγίδευση της πλευράς μας σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό «συγκλίσεων» της περιόδου 2008-2012. «Το γεγονός αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους να εγκλωβιστεί η πλευρά μας σε μεγάλο βαθμό στις θέσεις και προτάσεις Χριστόφια, κυρίως όπως αυτές εκφράστηκαν επί θεμάτων διακυβέρνησης την περίοδο των συνομιλιών του με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε για σοβαρές αμφιβολίες ως προς την ακρίβεια του περιεχομένου του, αντιφάσεις και πολλές «εποικοδομητικές ασάφειες». Πρέπει, συνέχισε, να διαμηνυθεί στα ΗΕ ότι «σε καμία περίπτωση η πλευρά μας δεν το θεωρεί είτε ως αυθεντικό επίσημο έγγραφο των δυο πλευρών, είτε ακόμη και κάποιας μορφής συμφωνημένα πρακτικά της περιόδου».

Πρόσθεσε ότι σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν παρόμοιου είδους έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών δεν παρουσίαζαν με ακρίβεια τις θέσεις μας, αλλά με βάση την αντίληψη των ΗΕ για αυτές ή με βάση συγκεκριμένες προθέσεις και σκοπιμότητες κάποιων παραγόντων του διεθνούς οργανισμού.

«Επειδή είναι προφανές ότι επιχειρείται το έγγραφο αυτό, που χαρακτηρίζεται από τόσες εποικοδομητικές ασάφειες και τόσες αυθαίρετες και πονηρές διατυπώσεις, να αποτελέσει τη βάση των παρά πέρα διαπραγματεύσεων, καθώς και τη βάση λύσης του Κυπριακού και επειδή εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να ενισχύσουμε την υπόσταση αυτού του εγγράφου, θα αποφύγουμε αναλυτικό σχολιασμό του περιεχομένου του. Θα αποφύγουμε επίσης συμμετοχή μας σε οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου του, παραμένοντας στις πιο πάνω βασικές θέσεις».

Το ΔΗΚΟ, είπε ο Πρόεδρός του, υπενθυμίζει τις γνωστές διαφωνίες του σε σχέση με κάποιες απαράδεκτες προτάσεις της ε/κ πλευράς του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, οι οποίες στο δημόσιο πολιτικό διάλογο έχουν χαρακτηριστεί «γενναιόδωρες προσφορές». Οι θέσεις του ΔΗΚΟ, κατέληξε, επί των θεμάτων αυτών έχουν κατά τρόπο σαφή ενσωματωθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη στη βάση ειδικής συμφωνίας για το κυπριακό πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα