Φίλιπ Αρέστης: Οι οίκοι αξιολόγησης πρέπει να λογοδοτούν

17:42 30/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους εποπτεία και μεγαλύτερη διαφάνεια των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι συνέτειναν στη δημιουργία της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δήλωσε ο Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Οικονομική και την Δημόσια Πολιτική του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Φίλιπ Αρέστης, σημειώνοντας επίσης ότι οι κύριες εργασίες των Κεντρικών Τραπεζών πρέπει να περιλαμβάνουν πολιτικές μακρο-προληπτικής εποπτείας.

Ο κ. Αρέστης, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης

που συνδιοργάνωσαν ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Ηνωμένου Βασιλείου – Κύπρου και ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων Κύπρου στη Λευκωσία, ανέλυσε τα αίτια της κρίσης παραθέτοντας ένα ιστορικό υπόβαθρο από τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως με αναφορές στην πολιτική που ακολουθήθηκε στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην εκδήλωση παρέστη μεταξύ άλλων και ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κέντρου Ερευνών για την Οικονομική και Δημόσια Πολιτική του Κέϊμπριτζ, η ύφεση προήλθε από την διαφορά που σημειώθηκε μεταξύ των μισθών και της παραγωγικότητας και από την χρηματοοικονομική φιλελευθεροποίηση κατά κύριο λόγο, ενώ στους παράγοντες που συντέλεσαν στο να οδηγηθεί η παγκόσμια οικονομία εκεί που είναι σήμερα, συμπεριλαμβάνονται οι διεθνείς ανισότητες, οι νομισματικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν και ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι οίκοι αξιολόγησης.

Ο κ. Αρέστης εξήγησε πώς δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα ‘τοξικά’ περιουσιακά στοιχεία, με την κατάργηση νομοθεσίας στην Αμερική το 1999 που προνοούσε στην άσκηση ελέγχων για χρηματοοικονομικά ιδρύματα και το γεγονός ότι κατέστη δυνατή η συγχώνευση εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών, χωρίς να υπάρχουν επαρκείς έλεγχοι και εποπτεία του όλου συστήματος.

Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική εξέφρασε την άποψη ότι οι Κεντρικές Τράπεζες δεν πρέπει απλώς να αρκούνται στην ρύθμιση του πληθωρισμού. Πρέπει, είπε, να τεθούν σε εφαρμογή πολιτικές μακρο- προληπτικής εποπτείας, εξηγώντας ότι αυτές θα περιλαμβάνουν ολόκληρο το χρηματοοικονομικό τομέα και θα διασφαλίζουν ότι αυτός είναι επωφελής κοινωνικά και οικονομικά αντί να προσφέρει απλώς βραχυπρόθεσμα οφέλη στους μετόχους του. Οι νομισματικές και οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να αποφασίζονται κατά συντονισμένο τρόπο, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η χρηματοοικονομική σταθερότητα είναι εξαιρετικής σημασίας.

Οσον αφορά στους οίκους αξιολόγησης, ο κ. Αρέστης ανέφερε ότι υπάρχει αρκετή σύγκλιση απόψεων ως προς το γεγονός ότι συνέβαλαν στην υφιστάμενη χρηματοοικονομική κρίση. Είναι ξεκάθαρο είπε ότι το πόσο ακριβείς είναι οι αξιολογήσεις των οίκων είναι σημαντικό. Οι οίκοι, πρόσθεσε, πρέπει να λογοδοτούν κάπου, καλώντας για περισσότερη διαφάνεια και κάνοντας λόγο για σύγκρουση συμφερόντων τους από τη στιγμή που τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι εξ αυτών βασίζονται σε έσοδα που λαμβάνουν από αυτούς που αξιολογούν.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για ενίσχυση διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου

Keywords
Τυχαία Θέματα