Κρίσιμη, σύμφωνα με το ΚΣ ΕΔΕΚ η σημασία των όρων του Μνημονίου

15:23 9/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η σημασία των όρων του μνημονίου που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα αναδεικνύεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με τη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Mooody’s και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας μας, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος

Νικολαϊδης, εκφράζοντας τη θέση του Κινήματος για αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με το δημόσιο χρέος.

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο κ. Νικολαϊδης είπε πως “η σημερινή ανακοίνωση των Moody’s, που εστιάζεται στην κατάσταση του τραπεζικού τομέα και εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματική προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών από την Κυβέρνηση, αλλά και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας που επίσης ανακοινώθηκαν σήμερα, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την κρίσιμη σημασία των όρων του Μνημονίου που θα συμφωνηθεί”.

Δήλωσε πως είναι σημαντικό να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατό ο διαγνωστικός έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων, “ο οποίος πρέπει να βασίζεται σε ρεαλιστικά και όχι σε ακραία σενάρια, ώστε να γνωρίζουμε τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες”.

Η ΕΔΕΚ εκτιμά πως η έναρξη λειτουργίας του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM), είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που δίνει ελπίδες για αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με το δημόσιο χρέος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η Κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, θα πρέπει να επιδιώξει την απευθείας εμπλοκή του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας, με στόχο να μην επιβαρυνθεί με το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης το δημόσιο χρέος, οδηγώντας το ίσως σε μη βιώσιμα επίπεδα.

“Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο για συντονισμό των προσπαθειών και με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, που παρουσιάζουν ανάλογα σοβαρά προβλήματα με την έκθεση των τραπεζών τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε, ακόμη, πως παρόλο που τα πλείστα ζητήματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα είναι τεχνοκρατικής φύσης, το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει την άποψη ότι κάποια ζητήματα θα πρέπει να τύχουν ξεχωριστής αντιμετώπισης γιατί έχουν ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις και επηρεάζουν σημαντικό ποσοστό του κυπριακού λαού.

Συγκεκριμένα, η ΕΔΕΚ θεωρεί πως θα πρέπει να διασφαλιστούν οι κάτοχοι των αξιογράφων των τραπεζών, “οι οποίοι υπήρξαν θύματα εξαπάτησης” και όχι να μετατραπούν τα αξιόγραφα σε μετοχές, όπως εισηγείται η Τρόικα και να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε αντίθεση με την απαίτηση της Τρόικα για γρήγορη εκποίηση ακινήτων που βρίσκονται ως εξασφάλιση έναντι δανείων σε τράπεζες.

Το Κίνημα εκφράζει, παράλληλα, σοβαρή επιφύλαξη προς την εισήγηση της Τρόικα για αύξηση του δείκτη για τα ελάχιστα κεφάλαια των τραπεζών στο 10% και θεωρεί ότι “μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα όλος ο χρηματοπιστωτικός τομέας, συμπεριλαμβανομέν

Keywords
Τυχαία Θέματα