Φωτίου: Η αυριανή συνάντηση ουδεμία προοπτική έχει και ουδεμία χρησιμότητα εξυπηρετεί

13:05 29/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Φώτης Φωτίου προέβη σήμερα στις πιο κάτω δηλώσεις:

Ενόψει της συνάντησης του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντέρβίς Έρογλου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στη Νέα Υόρκη, το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά την άποψη ότι η αδιάλλακτη και αρνητική τουρκική στάση στις απευθείας διαπραγματεύσεις και η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής προόδου επί των

σοβαρών πτυχών του κυπριακού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αυριανή συνάντηση ουδεμία προοπτική έχει και ουδεμία χρησιμότητα εξυπηρετεί.

Σημειώνουμε παράλληλα ότι, λόγω της σοβαρής θεσμικής και πολιτικής κρίσης που βιώνει την τελευταία περίοδο η Κύπρος, των οξύτατων πολιτικών αντιπαραθέσεων που έχουν προκαλέσει σοβαρά ρήγματα στο εσωτερικό μας μέτωπο, καθώς και της απροθυμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να ενημερώσει πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο και να δημιουργήσει συνθήκες συλλογικής συνεργασίας της πολιτικής ηγεσίας, η δική μας πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση της Νέας Υόρκης χωρίς κατάλληλη και επαρκή προετοιμασία.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συμμετέχει στη συνάντηση χωρίς συγκεκριμένη εντολή και εξουσιοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου. Κατά συνέπεια, φέρει ολόκληρη την ευθύνη για τις όποιες πράξεις ή παραλείψεις του.

Πιο έντονες γίνονται οι ανησυχίες μας μετά τις δηλώσεις στις οποίες προέβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή άφιξη του στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις χθεσινές του δηλώσεις εκδηλώνει την ανησυχία του και παράλληλα καταγράφει την δυσπιστία του έναντι των συνεργατών του κυρίου Μπάν Κι Μούν όταν εκφράζει την ελπίδα του ότι θα ενημερώσουν τον Γενικό Γραμματέα ορθά και αντικειμενικά για την πρόοδο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Είναι προφανές με τις χθεσινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστόφια εγείρει εμμέσως μομφή για τον κ. Ντάουνερ και την ομάδα του ΟΗΕ που χειρίζεται το Κυπριακό ως προς την αμεροληψία και την αξιοπιστία τους. Πρόκειται για μια σοβαρή μομφή που οφείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να την εγείρει ευθέως προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα παρακολουθήσει με προσοχή τη συνάντηση της Νέας Υόρκης και θα αξιολογήσει στη βάση του εθνικού συμφέροντος τα αποτελέσματά της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει πολύ καλά τις απόψεις, τις επιφυλάξεις, τις ανησυχίες, τις ενστάσεις και τις διαφωνίες του Δημοκρατικού Κόμματος και τον καλούμε να τις λάβει πολύ σοβαρά υπόψη. Πρόκειται για ανησυχίες και ενστάσεις της μεγάλης πλειοψηφίας του κυπριακού λαού, εξ΄ονόματος του οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να ενεργεί ως Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το κυπριακό.

Αναμένουμε ότι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι συνεργάτες του θα λάβουν επίσης πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις και τις θέσεις του κυπριακού λαού και θα σεβαστούν τα δικαιώματά του. Αυτό εξάλλου υπαγορεύουν οι αρχές του Διεθνούς Οργανισμού και οι αποφάσεις και τα ψηφίσματά του για την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα