Γ. Λαμάρης: Λύπη για τις δηλώσεις Νεοφύτου υπέρ των S&P

17:21 16/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Λύπη γιατί ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου πιστώνει τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s που παραγνωρίζει την προοπτική που διανοίγεται για την Κύπρο από την ανεύρεση υδρογονανθράκων, με τη δικαιολογία ότι δεν πείσαμε, εξέφρασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης.

«Θα ανέμενε κανείς από κάποιους θιασώτες της λογικής των οίκων αξιολόγησης, μετά την τελευταία συμπεριφορά του οίκου S&P να έβαζαν

τουλάχιστον νερό στο κρασί τους σε σχέση με την προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα να παρουσιάσουν ως ανίκανη, όχι απλά την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και εμάς όλους του Κύπριους πολίτες, που οδηγήσαμε τη χώρα μας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ όλοι άλλοι πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο», είπε ο κ. Λαμάρης.

Θα ανέμενε κανείς, συνέχισε, «ότι μετά τη συμπεριφορά ηγετικών χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης απέναντι στην ατεκμηρίωτη πλέον υποβάθμιση, στη βάση λογικών οικονομικών δεικτών στη βάση προοπτικών των χωρών, στη βάση των μέτρων που πάρθηκαν και παραγνωρίστηκαν πλήρως να συμπεριφέρονταν διαφορετικά».

«Για την Κύπρο, νομίζω ότι και ο πιο κακόπιστος δεν θα μπορέσει να βρει δικαιολογίες μετά την έκθεση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τις προοπτικές που διανοίγονται με την ανεύρεση υδρογονανθράκων», είπε ο κ. Λαμάρης.

«Λυπούμε να παρατηρήσω ότι αγαπητός Αβέρωφ πιστώνει τους S&P που παραγνωρίζουν αυτή την προοπτική με τη δικαιολογία ότι δεν πείσαμε», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «αναμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να σταθούμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έτσι πραγματικά να δούμε σε συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο αντιμετωπίζουμε αυτή την πολεμική από τους αμερικάνικους οίκους αξιολόγησης οι οποίοι φαίνεται ότι δεν αξιολογούν τα πράγματα προς την κατεύθυνση της ευημερίας των οικονομιών των χωρών της Ευρώπης».

«Ποιους να πείσουν τους S& P, για τους οποίους το αμερικανικό κογκρέσο άνοιξε διαδικασία διερεύνησης της εμπλοκής τους σε σκάνδαλα υπέρ διεθνών εταιρειών, μονοπωλίων που παίζουν τις οικονομίες των χωρών στο χρηματιστήριο των επενδύσεων», διερωτήθηκε.

Ανέφερε ότι «μετά από την έκθεση Ολι Ρεν και την έκδοση ομολόγων από την Ιταλία και την Ισπανία , την περασμένη εβδομάδα, την Πέμπτη υπερκαλύφθηκαν τα ομόλογα και των δύο αυτών χωρών» και πρόσθεσε ότι «οι S& P υποβάθμισαν 9 χώρες της Ευρωζώνης, ενώ διερωτήθηκε αν «υπάρχει σκοπιμότητα» σε αυτή την ενέργεια του οίκου.

Διερωτήθηκε επίσης αν αυτή η ενέργεια «δεν είναι στόχευση πλήγματος της ίδιας ευρωζώνης από τους συγκεκριμένους οίκους».

Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η μια πτυχή της αξιοπιστίας αυτών των οίκων και του πόσο πρέπει εμείς να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα».

Ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να τους παραγνωρίσουμε από τη στιγμή που είναι εκεί και επηρεάζουν τη δυνατότητα δανειοδότησης και αξιοποίησης των δικών μας ομολόγων».

«Θα πρέπει να δούμε πραγματικά και την ευημερία των λαών και των χωρών μας και όχι να ακολουθήσουμε τη λογική των οίκων αξιολόγησης που φαίνεται ό

Keywords
Τυχαία Θέματα