Γ. Λουκαΐδης: Kαταγγέλλει τον κυνισμό και την προκλητικότητα της Τουρκίας

11:56 12/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη για τις δηλώσεις Νταβούτογλου – Αταλάι

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Μπεσιάρ Αταλάι με δηλώσεις επανέλαβε με προκλητικό τρόπο την ύπαρξη σχεδίου Β΄ της Τουρκίας σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ταυτόχρονα, με σχετικές δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, με κυνισμό ομολόγησε δημόσια ότι το σχέδιο Β΄ δεν είναι άλλο από την προώθηση μοντέλου λύσης που να βασίζεται σε δυο ανεξάρτητα κράτη.
Αυτές οι δηλώσεις δεν είναι απλώς αποκαλυπτικές τις ανειλικρίνειας που χαρακτηρίζει τις προθέσεις και την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Η όλη στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας και του τ/κ ηγέτη δυστυχώς καταδεικνύει ότι το Σχέδιο Α΄ και το Σχέδιο Β΄ είναι ταυτόσημα και στοχεύουν στην παγίωση και αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής.

Καταδεικνύουν, επίσης, ότι οι παράλληλες δηλώσεις τους για δήθεν επιθυμία να υπάρξει το συντομότερο θετική κατάληξη των συνομιλιών, δεν αποτελούν παρά ένα συνεχιζόμενο επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να συγκαλυφθούν οι πραγματικές τους προθέσεις καθώς και ο αρνητισμός και η αδιαλλαξία που επιδεικνύουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Ως ΑΚΕΛ καταγγέλλουμε τον κυνισμό και την προκλητικότητα της Τουρκίας και καλούμε τον ΟΗΕ, τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους μας στην Ε.Ε. να στείλουν ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα και το ψευδοκράτος ότι δεν θα γίνουν ανεκτές οι προσπάθειες τους για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος δρόμος για να φτάσουμε σε επίλυση του Κυπριακού είναι η Άγκυρα να εναρμονιστεί με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο που προβλέπουν λύση ενός κράτους με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια στα πλαίσια μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση στα πολιτικά κόμματα, συνειδητοποιώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Κύπρο, να εργαστούμε για την επίτευξη ενότητας που θα βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοανοχή.

Την ίδια στιγμή επιβάλλεται να είμαστε πολύ προσεχτικοί στις θέσεις που διατυπώνουμε για να μη δίνουμε επιχειρήματα και ερείσματα στην προπαγάνδα της τουρκικής πλευράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα