Γαλλία: Ζητούν μείωση των φόρων μισθοδοσίας

11:13 29/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διευθυντικά στελέχη από τις σχεδόν 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γαλλίας κάλεσαν την Κυριακή την σοσιαλιστική Κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους στα μισθολόγια κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τα επόμενα δύο χρόνια για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητά της γαλλικής οικονομίας.

Με την Κυβέρνηση να ετοιμάζεται να παρουσιάσει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τον επόμενο μήνα, τα στελέχη των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η μείωση του φόρου θα πρέπει να αναπληρωθεί από την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ)

επί των πωλήσεων και τη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Σε κοινή έκκληση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Le Journal du Dimanche” το Σαββατοκύριακο, τα στελέχη από 98 εταιρείες αναφέρουν ότι η πολιτεία θα πρέπει να καταλήξει σε εξοικονομήσεις ύψους 60 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις 6 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά που ο πρώην επικεφαλής του ομίλου αεροδιαστημικής EADS, Louis Gallois, θα θέσει σειρά συστάσεων.

Ο κ. Gallois έχει ήδη πει ότι για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, η Γαλλία χρειάζεται “θεραπεία σοκ” μέσα από μια ταχεία μείωση του φόρου στα μισθολόγια, αξίας από 30 μέχρι 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα αναπληρωθεί από την αύξηση άλλων φόρων.

Ωστόσο, ο κ. Ολάντ έχει ταχθεί υπέρ μιας πιο σταδιακής προσέγγισης και είναι επιφυλακτικός σχετικά με την αύξηση των φόρων για τους καταναλωτές σε μια στιγμή κατά την οποία περιορίζουν τις δαπάνες λόγω ανησυχιών για το ρεκόρ ανεργίας και για την αδύναμη προοπτική της οικονομίας.

“Έχουμε απολύτως αναλάβει δράση για την ανταγωνιστικότητα – και ακούω (τις επιχειρήσεις) – αλλά όχι με ένα σοκ, αλλά με πολιτικές που εφαρμόζονται κατά την πάροδο του χρόνου”, είπε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στην τηλεόραση “Canal+”.

Ο προϋπολογισμός για το 2013 της Κυβέρνησης Ολάντ αυξάνει τον εταιρικό φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις κατά 10 δισ. ευρώ ως μέρος της μεγαλύτερης προσπάθειας λιτότητας που καταβάλει η Γαλλία στα τελευταία 30 χρόνια.

“Δεν μπορεί να γίνει με ένα μαγικό ραβδί, θα πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της πενταετής προεδρικής θητείας (Ολάντ)”, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

Οι γαλλικές εταιρείες έχουν χάσει μερίδιο αγοράς διεθνώς κατά την τελευταία δεκαετία καθώς το εργατικό τους κόστος έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα η χώρα να επιβαρύνεται με εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ, ύψους 70 δισ. ευρώ, κατά την περσινή χρονιά.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις κλήσεις τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους οικονομολόγους να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες, που ανέρχονται στο 56% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες μετά τη Δανία μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα