Σόιμπλε: Ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός της Γερμανίας μέχρι το 2014

10:02 29/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Γερμανία θα ισοσκελίσει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της μέχρι το 2014, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη στιγμή που το Βερολίνο καλεί τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματα τους ως απάντηση στην κρίση χρέους.

Σε ένα άρθρο γνώμης στην “Tagesspiegel am Sonntag”, ο κ. Σόιμπλε έγραψε: “Η Γερμανία θα έχει ήδη μειώσει φέτος το έλλειμμά της κάτω από το 0,5%

του ΑΕΠ και από το 2014 θα έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και πάλι”.

“Η μείωση του χρέους είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά καθήκοντα τόσο στη Γερμανία όσο και σε πολλές άλλες χώρες. Οι Γερμανοί πολίτες το ζητούν δικαίως αυτό με μεγάλη δύναμη”, πρόσθεσε ο Γερμανός Υπουργός.

Ο προϋπολογισμός θα είναι “σχεδόν ισοσκελισμένος” ήδη από το 2013, δεσμεύτηκε ο κ. Σόιμπλε.

Η Γερμανία έχει δεσμευτεί για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της μέχρι το 2016. Με οδηγό τη Γερμανία, η Ευρωζώνη έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων ως απάντηση στην τριετή κρίση χρέους που έχει οδηγήσει πολλά από τα 17 κράτη μέλη σε εξοντωτική οικονομική ύφεση.

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι 25 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει μια “δημοσιονομική συμφωνία”, που θέτει όρια σε νέες δαπάνες, με πρόστιμα για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται.

Πέρσι, το έλλειμμα της Γερμανίας είχε ανέλθει στο 1% της παραγωγής, ενώ παραμένει ακόμη αρκετά κάτω από το όριο του 3% που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία ότι η γερμανική οικονομική μηχανή δεν παραπαίει ή έχει σβήσει. “Η τάση τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία έχει δείξει ότι δουλεύει η πολιτική μας για ανάπτυξη, φιλική προς την εξυγίανση”, προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα