Γερμανία: Δεν ενισχύει το ΕΜΣ

14:28 24/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Γερμανία διάψευσε σήμερα δημοσιεύματα ότι αποφάσισε να ενισχύσει τη δύναμη πυρός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε περίπτωση που τα κράτη-μέλη συμφωνήσουν σε πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.

”Δεν υπάρχει απόφαση από τη Γερμανία για αύξηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στα 750 δισ. ευρώ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ σε γραπτή του δήλωση.

Και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ διέψευσε τις πληροφορίες ότι πήρε μια τέτοια απόφαση.

Η εφημερίδα Financial Times,

επικαλούμενη αξιωματούχους της Γερμανίας και της Ευρωζώνης, έγραψε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιθυμεί τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να συμφωνήσει στην ενίσχυση του EΜΣ.

Χθες η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο Βερολίνο ότι χωρίς μια μεγαλύτερη ισχύ πυρός χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που ουσιαστικά είναι σε θέση να αποπληρώσουν το χρέος τους θα εξωθηθούν σε ”κρίση φερεγγυότητας”.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ, αρνήθηκε τη Δευτέρα να διοχετεύσει επιπλέον ρευστό στον ΕΜΣ. ”Η πρώτη προτεραιότητα είναι να υλοποιήσουμε τον ΕΜΣ και να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για αυτόν”, είπε.

Ο ΕΜΣ θα εξυπηρετήσει τις χώρες που θα επικυρώσουν το δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν και θα υπογράψουν το Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, πλην της Βρετανίας, συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο υπογραφής του συμφώνου αυτού.

Keywords
Τυχαία Θέματα