Η Βουλή πρέπει να αποσαφηνίσει τον ορισμό του πολιτικού κόμματος

14:11 24/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Κύριο ζητούμενο για τη νέα τροποποίηση στη νομοθεσία για τη σύσταση και τη λειτουργία των κομμάτων είναι η πολιτική αποσαφήνιση στον ορισμό του κόμματος, δήλωσε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής θεσμών, η οποία συζητά τροποποιήσεις του υφιστάμενου νόμου με στόχο την έγκαιρη συμμόρφωση της Κύπρου με τις συστάσεις της ομάδας «GRECO» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τη θέση του κ. Δημητρίου υιοθέτησε

και η Γενικός Ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, που είπε πως πρέπει να  αποφασιστεί ο ορισμός του πολιτικού κόμματος, καθώς ο νόμος σήμερα επιτρέπει την ευκαιριακή σύσταση ομάδας σε κόμμα για να πάρει επιδοτήσεις και μετά τις εκλογές να διαλυθεί.

Η Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι στις διαπιστώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγείται τη διευκρίνιση του ορισμού.  Η κ. Γιωρκάτζη ενημέρωσε την Επιτροπή ότι είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθούν οι προεκλογικές δαπάνες των κομμάτων ή και των υποψηφίων.
Παρατήρησε παράλληλα πως η «GRECO» εστιάζει στον έλεγχο των εσόδων καθώς σε αυτά εντοπίζεται η διαφθορά.

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε στην Επιτροπή πως ο έλεγχος των εσόδων των κομμάτων είναι δυνατός και πρόσθεσε ότι στο σημείωμα που ετοίμασε υποβάλλει τις εισηγήσεις της για τη διατήρηση των καταστάσεων εσόδων – εξόδων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών που ανέλαβε το συντονιστικό ρόλο στη συλλογή των απόψεων των υπηρεσιών κατέθεσε στην Επιτροπή σημείωμα 13 σημείων επί του οποίου ζητά τις πολιτικές κατευθύνσεις από τα κόμματα.

Ο Εκπρόσωπος του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα εισηγήθηκε στην Επιτροπή όπως προωθηθούν και υιοθετηθούν οι απλούστερες τροποποιήσεις προς ικανοποίηση των συστάσεων «GRECO» όπως είναι η αύξηση της ποινής για την προεκλογική δαπάνη κόμματος που σήμερα είναι μέχρι 8.000 ευρώ σε ποσό 50.000 ώστε να είναι αποτρεπτική. Η ποινή θα επιβάλλεται όπως και σήμερα από το Γενικό Εφορο Εκλογών.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, απαντώντας στο Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστο Δαμιανού, διευκρίνισε ότι οι συστάσεις «GRECO» δεν είναι νομικά δεσμευτικές. Σημείωσε ωστόσο ότι μπορεί να κινηθεί η διαδικασία παράβασης που οδηγεί στην κακή εικόνα της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης έθεσε στόχο της Επιτροπής την ψήφιση τροποποίησης της νομοθεσίας μέχρι το Μάη – Ιούνη ώστε μέχρι την 31η Οκτωβρίου που δόθηκε στην Κύπρο περιθώριο συμμόρφωσης με τις συστάσεις να παρέχεται χρόνος για περαιτέρω διορθώσεις που ενδεχομένως να χρειαστούν.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση των εισηγήσεων για την τροποποίηση του νόμου στο πλαίσιο της ετοιμασίας νομοσχεδίου την προσεχή Τρίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα