Για κοινά συμφέροντα Ρωσίας-Κύπρου μίλησε στη Μόσχα ο Γ. Λιλλήκας

18:47 25/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα συμφέροντα Κύπρου και Ρωσίας συγκλίνουν και μπορούν να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο, ώστε η διμερής σχέση να αναβαθμιστεί σε επίπεδο στρατηγικού εταίρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα.

«Αναγνωρίζοντας ότι η Ρωσία είναι η πιο σταθερή φίλη και σύμμαχος της Κύπρου

στο Κυπριακό μετά από την Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία και ότι σε όλες τις δύσκολες στιγμές του κυπριακού Ελληνισμού ήταν παρούσα, θα πρέπει κι εμείς από δικής μας πλευράς να βρούμε τους τρόπους να συγκλίνουμε τα εθνικά και οικονομικά μας συμφέροντα έτσι ώστε η συνεργασία πλέον να αναβαθμιστεί σε επίπεδο στρατηγικού εταίρου και να είναι προς αμοιβαίο όφελος», είπε ο κ. Λιλλήκας μετά το πέρας Στρογγυλής Τράπεζα με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων και της συνεργασίας Ρωσίας και Κύπρου, που διοργάνωσε η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Δούμας.

Ο κ. Λιλλήκας ήταν κεντρικός ομιλητής στη Στρογγυλή Τράπεζα και μεταξύ άλλων είπε ότι «η συνεργασία δεν μπορεί να είναι μονής, αλλά διπλής κατεύθυνσης δρόμος, πρέπει να είναι αμφίδρομη και να υπάρχει αμοιβαίο όφελος», προσθέτοντας ότι με τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και την Ανατολική Μεσόγειο η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά «και στα μάτια της Ρωσίας η εξεύρεση φυσικού αερίου στην περιοχή μας επίσης μας αναβαθμίζει, η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει πολλές προοπτικές και όλα αυτά πιστεύω ότι μπορούν να αξιοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, που να υπάρχει αμοιβαίο όφελος και να συγκλίνουν τα δικά μας συμφέροντα με τα ρωσικά συμφέροντα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη δυνατότητα ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «θεωρώ ότι μια συμμαχία θα πρέπει να στηρίζεται σε κοινά συμφέροντα, καθώς όπως έλεγε ο Τσόρτσιλ τα κράτη δεν έχουν φίλους, τα κράτη έχουν συμφέροντα. Άρα θα πρέπει να δούμε πώς θα συγκλίνουν και ήδη συγκλίνουν σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η Ρωσία μας είναι χρήσιμη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αλλού, αλλά και στο ενεργειακό πεδίο μπορούν να συγκλίνουν, γι’ αυτό και πιστεύω ότι ναι η Ρωσία πρέπει να έχει μια προνομιακή μεταχείριση».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, Καινοτόμου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της ρωσικής Βουλής Μιχαήλ Γεμελιάνοφ δήλωσε υποστηρικτής της χορήγησης του ρωσικού δανείου στην Κύπρο και αναφέρθηκε με αισιοδοξία στις προοπτικές των διμερών σχέσεων, δίνοντας έμφαση και αυτός με τη σειρά του στον ενεργειακό τομέα.

«Φυσικά και το κόμμα μας (σ.σ. το κεντροαριστερό κόμμα της Δίκαιης Ρωσίας) έχει τη θέση ότι δίνουμε συχνά δάνεια σε χώρες, που δεν χρειάζεται να δώσουμε τίποτε, δόξα τω θεώ η Ρωσία έχει επαρκή οικονομικά μέσα, έχει δημιουργηθεί και σταθεροποιητικό Ταμείο, που φυλάσσεται σε δυτικές τράπεζες, δεν είναι πρόβλημα να δώσουμε 5-10 δισ. δολάρια. Όμως θα θέλαμε να δούμε μια αμοιβαία, απαντητική πολιτική έναντι της Ρωσίας και ειδικότερα των επενδύσεών μας, οι οποίες θα πρέπει να χαιρετίζονται στην Κύπρο και στον τομέα της ενέργειας. Όμ

Keywords
Τυχαία Θέματα