Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής οικονομίας συζητήθηκαν στο Economist

19:33 8/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ενδυνάμωση των προοπτικών της Κύπρου για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, απασχόλησε την απογευματινή σύνοδο του συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιείται στην Κύπρο υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μιλώντας στο συνέδριο ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Φειδίας Πηλείδης ανέφερε

ότι το τέλος του 2012 βρίσκει την Κύπρο στη δεύτερη φάση της βαθιάς ύφεσης, η οποία δεν οφείλεται πλέον στη διεθνή συγκυρία αλλά στην σταδιακή απώλεια της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της κυπριακής οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι το δυσμενές οικονομικό κλίμα έχει ενισχυθεί από την αδυναμία της κυβέρνησης να αναλάβει αποφασιστική και έγκαιρη δράση για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες. Ανέφερε ότι κάθε φορά που η Κυβέρνηση προσπαθεί για τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η έμφαση δίνεται στην περαιτέρω φορολόγηση της παραγωγικής δραστηριότητας, παρά τη μείωση των δαπανών, επιτείνοντας την αβεβαιότητα του ιδιωτικού τομέα.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, είπε ότι αυτά δεν οφείλονται μόνο στο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους, αλλά και στον αριθμό μη – εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Αναφερόμενος στα θετικά σημεία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Πηλείδης τόνισε την αύξηση του εξαγωγικού εμπορίου και των εσόδων από τον τουρισμό και τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη ξένων καταθετών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Έθεσε ως από τα πιο επείγοντα θέματα για την κυπριακή οικονομία τη μείωση της δημοσιονομικής ανισορροπίας και των επιβαρύνσεων για την οικονομία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τόνισε επίσης την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προτάσεις που περιέχονται στο υπόμνημα της τρόικας αποτελούν μια καλή βάση για διόρθωση των ζητημάτων ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.

Στη δική του ομιλία στο συνέδριο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) τόνισε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, ανάμεσα στα οποία η πολύ χαμηλή φορολόγηση των επενδύσεων, η γεωγραφική της θέσης ως γέφυρα που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική, η συμμετοχή της στο ευρώ, οι υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό και η υψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Είπε επίσης ότι η κυπριακή οικονομία έχει καλές μελλοντικές προοπτικές, κυρίως μέσα από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρέθηκαν στην ΑΟΖ της, την ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την περαιτέρω ανάπτυξη του ήδη σημαντικού τομέα της κυπριακής ναυτιλίας ο οποίος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στην ΕΕ και ο δέκατος στον κόσμο, καθώς και η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών και τα μεγάλα έργα υποδομής.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Κύπρος, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει το δημοσιονο

Keywords
Τυχαία Θέματα