Η ανεργία των νέων σε συνέδριο της κυπριακής Προεδρίας ΕΕ

12:45 22/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Απαντήσεις στην καλπάζουσα νεανική ανεργία προσπαθούν να βρουν οι σύνεδροι σε διήμερο συνέδριο της κυπριακής Προεδρίας, το οποίο άρχισε τις εργασίες του σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γουόλις Γκουέλεν εκτός από το ψηλό αριθμό νεαρών ανέργων στην ΕΕ, της τάξης των 5,5 εκ., άλλα ανησυχητικά στοιχεία είναι το ότι το 28% αυτών είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ παράλληλα, πολλοί εξ αυτών που έχουν εργασία εργοδοτούνται σε προσωρινή βάση ή εργάζονται σε μερική απασχόληση.

“Η οικονομική  κρίση έχει πλήξει τους νέους δυσανάλογα σε σχέση

με τις άλλες ομάδες του πληθυσμού σε τέτοιο βαθμό που είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά θέτοντας ταυτόχρονα εν αμφιβόλω ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αφού χάνοντας τους νέους η Ευρώπη χάνει τον δυναμισμό και την προοπτική της”, ανέφερε η Υπουργός.

.Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιούνιου με την οποία υιοθέτησε το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε, “επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ανάγκη για λήψη δραστικών, αποτελεσματικών και κυρίως άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων, ενώ παράλληλα είναι και ο οδοδείκτης για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα”.

Η κ. Χαραλάμπους συνέχισε λέγοντας ότι “στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου προωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τη συζήτηση για τις πολιτικές απασχόλησης των νέων, εντάσσοντας το σχετικό πεδίο ως κεντρικό άξονα του Συνεδρίου Προεδρίας που πραγματοποιούμε σήμερα”.

Η κυπριακή Προεδρία, σημείωσε, “δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έμφαση μιας εξισορροπημένης προσέγγισης που θα εστιάζεται όχι μόνο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και στη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής σε μια προσπάθεια πορείας προς μια καλύτερη Ευρώπη”.

Σύμφωνα με την Κύπρια Υπουργό “το διακύβευμα δεν είναι μόνο να βγει από την κρίση, αλλά και το πως θα βγει από την κρίση, με ποιες πολιτικές και με ποια αποτελέσματα”.

“Εκτός από τη δημοσιονομική εξυγίανση, ανέφερε, χρειάζεται ένας συνδυασμός πολιτικών που θα αφήνει χώρο για την ανάπτυξη καθώς και επένδυση στην κοινωνική προστασία και στην κοινωνική συνοχή”, είπε.

“Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος είναι αδιέξοδος αφού εκτροχιάζει την Ένωση και τα κράτη μέλη από την υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020″, υπογράμμισε.

Η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς άξονες της κυπριακής Προεδρίας όσον αφορά στα θέματα του Υπουργείου της μεταξύ των οποίων είναι και η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αξιοποίησή τους προς όφελος των νέων.

Μέσα σ` αυτό το πλαίσιο, είπε, στις αρχές του τρέχοντα μήνα έχουμε προωθήσει έχουν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής  Συμπεράσματα με κύριο άξονα τη στόχευση σε μια ανάπτυξη πλούσια σε θέσεις εργασίας και σε καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα