Η ΕΕ μελετά απλούστευση κανόνων για αποθεματικά τραπεζών

13:26 2/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο απλούστευσης των κανόνων για τα αποθεματικά των τραπεζών, εξέλιξη που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υποχώρηση των Αρχών στις πιέσεις του τραπεζικού κλάδου, αναφέρει δημοσίευμα της ”Wall Street Journal” την Πέμπτη.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν δεχθούν ένα ευρύτερο φάσμα περιουσιακών στοιχείων να συμπεριληφθεί στα αποθεματικά, τα οποία οι τράπεζες

οφείλουν να διατηρούν για προστασία τους από τις κρίσεις.

Πέρα από τις καταθέσεις σε μετρητά και της υψηλής ποιότητας κρατικά ομόλογα, πηγή δήλωσε ότι περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, βαριά χαρτιά του χρηματιστηρίου και ενυπόθηκοι στεγαστικοί τίτλοι θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά εάν εγκριθούν οι αλλαγές.

Ανώτερος αξιωματούχος των ρυθμιστικών αρχών δήλωσε: ”Νομίζω ότι υπάρχει μια πιο νόμιμη συζήτηση, αν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε λίγο πιο ευέλικτα”.

Οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές έχουν προσπαθήσει να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες διαθέτουν ισχυρό δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση που χρειαστεί να πουλήσουν άμεσα περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσουν καθημερινές λειτουργίες ή να διαχειριστούν εκτεταμένες αναλήψεις από τους καταθέτες.

Η έλλειψη επαρκών αποθεμάτων πιστεύεται ότι ήταν ο βασικός παράγοντας στο πάγωμα των αγορών διατραπεζικού δανεισμού, μετά την κήρυξη πτώχευσης από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα