Η εκπαίδευση αντιμετωπίζει τις προκαταλήψεις, λέει η Επίτροπος Βασιλείου

20:15 7/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το παράδειγμα της δεκαεξάχρονης Πακιστανής Μαλάλα Γιουσαφζάι, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι επειδή αντέδρασε δημόσια στην παρεμπόδιση μόρφωσης κοριτσιών, προβάλλει η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ Ανδρούλλα Βασιλείου, σε ανακοίνωσή της με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Η

κ. Βασιλείου εφιστά «την προσοχή των αρμοδίων στη σημασία της εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, θρησκευτικών και άλλων προκαταλήψεων που μπορεί να κρατήσουν τα κορίτσια μακριά από την εκπαίδευση».

Αναφερόμενη στην περίπτωση της νεαρής Πακιστανής, επισημαίνει ότι «είναι ακριβώς ενδεικτική της ανισότητας αλλά και της βάναυσης καταπίεσης που ασκείται στις γυναίκες σε κάποια μέρη του πλανήτη».

«Και επειδή η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει το όχημα αμφισβήτησης και αντιμετώπισης αυτού του είδους της καταπίεσης, η ιστορία της Μαλάλα έχει πολλά να μας διδάξει», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου «η δεκαεξάχρονη σήμερα Μαλάλα μπροστά στο συνεχιζόμενο κλείσιμο σχολείων στην περιοχή της και τη συνειδητή παρεμπόδιση της φοίτησης των κοριτσιών, τόλμησε και έκφρασε δημόσια την αντίδραση της». Εκεί που άλλοι προτίμησαν τη σιωπή ή ενέδωσαν στην καταπίεση, προσθέτει, «η νεαρή Μαλάλα αντιστάθηκε». Αντιστάθηκε, αναφέρει, «διότι ορθώς έκρινε ότι τα ζητήματα αξιοπρέπειας δεν μπορεί να μένουν αναπάντητα, αντιστάθηκε επειδή το δικαίωμα στη μόρφωση δεν μπορεί να είναι υπόθεση φύλου, αντιστάθηκε επειδή αλλαγή χωρίς δράση δεν μπορεί να υπάρξει».

Η Επίτροπος συνεχίζει ότι «για αυτή της τη στάση η Μαλάλα πλήρωσε βαρύ τίμημα. Στις 12 Οκτωβρίου 2012 πυροβολήθηκε στο κεφάλι από πληρωμένους δολοφόνους που έβλεπαν στο πρόσωπο της την αντίσταση όχι απλά του γυναικείου πληθυσμού αλλά του κάθε ανθρώπου με αξιοπρέπεια». Διότι δυστυχώς, αναφέρει, «κάποια καθεστώτα αντλούν τη δύναμη και εξουσία τους από την καταπίεση της αξιοπρέπειας του άλλου. Και οι γυναίκες σε αυτά τα καθεστώτα είναι από τα πρώτα θύματα».

«Για τον κόσμο της εκπαίδευσης η Μαλάλα αποτελεί σύμβολο αγώνα για διασφάλιση και ενδυνάμωση του δικαιώματος μόρφωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά», τονίζει η κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μια αρχή που η ίδια η παιδαγωγική αντλεί έμπνευση εδώ και αιώνες ως κληρονομιά από το μεγάλο παιδαγωγό Κομένιο».

Παραθέτει παράλληλα στοιχεία της ΕΕ για το 2012 σύμφωνα με τα οποία η πρόωρη σχολική διαρροή κυμαίνεται στο 13% στο γενικό πληθυσμό. Τα αντίστοιχα ποσοστά για κορίτσια είναι 11,1% ενώ για τα αγόρια 14,6%. Όσον αφορά στον αναλφαβητισμό στην ΕΕ τα κορίτσια επιτυγχάνουν ψηλότερα ποσοστά απόδοσης από τα αγόρια.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η κ. Βασιλείου «σαφέστατα πιο αρνητική εικόνα παρουσιάζεται στα παιδιά μεταναστών».

Σύμφωνα με την Επίτροπο «ο στόχος που έχουμε θέσει για μείωση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης κάτω από το 10% μέχρι το 2020 είναι εφικτός αν τα κράτη μέλη προωθήσουν συμπληρωματικά μέτρα τόσο σε σχέση με τα προγράμματα σπουδών όσο και σε σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας διδασκαλίας, της χρήσης της τεχνολογίας αλλά και την προώθηση κοινωνικών μέτρων προς στήριξη των ασθενέστερων ομάδων πληθυσμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα