Η επιχειρηματολογία των πολιτικών αρχηγών πριν την ψηφοφορία

09:51 13/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο τί θα σημάνει η απόρριψη της δανειακής σύμβασης και η έξοδος της χώρας από το ευρώ στάθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «αυτή η συμφωνία είναι ό,τι καλύτερο μπόρεσε να πετύχει η κυβέρνηση, με τη στήριξη των τριών κομμάτων. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, κάτι ιδεατό». Ο κ. Παπανδρέου

ζήτησε «να θυσιάσουμε πολλά για να μην χάσουμε τα πάντα» τονίζοντας ιδιαίτερα το «χάος και την καταστροφή, τις συνέπειες τις εντελώς ανεξέλεγκτες» που θα προκύψουν σε ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Σε αντίστοιχο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι μετά την ολοκλήρωση του PSI θα απαιτήσει τη διενέργεια εκλογών. Διεμήνυσε όπως και έπραξε ότι όποιος βουλευτής δεν ψηφίσει το μνημόνιο, θα διαγραφεί.

Αναφερόμενος στη θέση της ΝΔ για το μνημόνιο είπε ότι «δεν ψηφίζουμε μια πολιτική με την οποία ως χθες διαφωνούσαμε. Αυτό που ψηφίζουμε σήμερα, περιέχει ασφαλώς και τη λάθος συνταγή –αυτό απλώς προσπαθούμε για την ώρα να το μετριάσουμε– αλλά περιέχει και κάτι άλλο που δεν περιείχε το πρώτο Μνημόνιο: το κούρεμα του ελληνικού χρέους! Πόσο «κούρεμα»; 100 δισ. είπε χθες ο πρωθυπουργός. Κατά 85 δισεκατομμύρια τουλάχιστον! Και τη μείωση των μελλοντικών ελλειμμάτων κατά 4-5 δισεκατομμύρια τουλάχιστον, κάθε χρόνο».

Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε επίσης δραματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ενώ κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος του να ψηφίσουν τη νέα δανειακή συμφωνία «για να έχουμε τη δυνατότητα αύριο να διαπραγματευθούμε και να αλλάξουμε την πολιτική που μας επιβάλλει. Αλλά για να μπορέσουμε να την αλλάξουμε, πρέπει να υπάρχουμε, ως χώρα, ως κοινωνία, ως δημοκρατία. Δεν σας ζητώ να υπερψηφίσετε τη «λάθος συνταγή». Πρώτος εγώ την αποδοκίμασα κι επιμένω… Σας ζητώ, όμως, να απομακρυνθούμε όλοι μαζί από το χείλος του γκρεμού».

Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για «ιδεολογική τρομοκρατία», κατηγορώντας την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν για προσπάθεια άλωσης του μυαλού των «ανθρώπων που υποφέρουν», προβλέποντας ότι «η βαθιά χρεοκοπία θα έρθει, με ευρώ ή με δραχμή». Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για «μια σωσμένη Ελλάδα με χρεοκοπημένο λαό» τον οποίο κάλεσε να αντιδράσει. Αναφερόμενη στο μνημόνιο είπε ότι δεν ήταν εκείνο που έκανε την ύφεση, αλλά «το μνημόνιο ήρθε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της πάμφθηνης εργατικής δύναμης», σημειώνοντας ότι «το μνημόνιο έφερε την φτώχεια του λαού» και τονίζοντας ότι «η συνταγή ήταν ταξική, όχι λάθος».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι δεν μπορούσε «σε μία ώρα» να αποφασίσει για κάτι που θα καθορίσει τις τύχες της χώρας για 40-50 χρόνια. Όπως είπε, η ψηφοφορία είναι «προϊόν εκβιαστών, εκείνων δηλαδή που μας λένε ή τώρα ή χρεοκοπείτε» και συνέχισε ότι «τους απαντάμε δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτούς τους αναίσχυντους εκβιασμούς. Αυτή η Ευρώπη δεν μας κάνει».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ντελίριο τρομοκρατίας και υστερίας από μία κυβέρνηση που

Keywords
Τυχαία Θέματα