Η Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο του κοινοτικού προυπολογισμού για το 2013

20:27 25/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαική Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το σχέδιο του προυπολογισμού της ΕΕ για το 2013, που είναι και ο τελευταίος προυπλογισμός με το τρέχον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2007-2013.

Η Κομισιον προτείνει την προικοδότηση του προυπολογισμού του επόμενου έτους με 137,8 δισ. ευρώ ή 1,03% του κοινοτικού ΑΕΠ έναντι 129 δισ. ευρώ ή 0,99% του κοινοτικού ΑΕΠ το 2012.

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 6,8%,

την οποία δικαιολογεί από το γεγονός ότι πρέπει να εκπληρωθούν συμβατικές υποχρεώσεις για το τρέχον και τα προηγούμενα έτη έναντι των κρατών μελών και άλλων αποδεκτών.

Ειδικότερα για την ανάπτυξη προτείνεται να διατεθούν 62.527 εκατ. ευρώ (αύξηση 3,5% σε σχέση με το 2012). Από το παραπάνω ποσό 13.552 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν δράσεις για την απασχόληση και 48.975 εκατ. ευρώ την πολιτική συνοχής.

Για τη χρηματοδότηση του τομέα Γεωργίας και της ανάπτυξης της υπαίθρου θα διατεθούν 57.964 εκατ. ευρώ (αύξηση 0,6% σε σχέση με το 2012).

Για τους τομείς ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας προβλέπεται η διάθεση 1.574 εκατ. ευρώ, για την εξωτερική πολιτική και τη βοήθεια σε τρίτες χώρες προτείνονται 7.311 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των κοινοτικών οργάνων 8.535 εκατ. ευρώ.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Γιάνους Λεβαντόβσκι εξηγώντας τους λόγους της αύξησης του προυπολογισμού ανέφερε ότι ο πρώτος είναι ότι το 2013 είναι το τελευταίο έτος της τρέχουσας δημοσιονομικής περιόδου και κατά το τελευταίο έτος κάθε δημοσιονομικής περιόδου εμφανίζεται πάντοτε κατακόρυφη αύξηση των πληρωμών, καθώς έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ σε όλη την Ευρώπη πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους.

Ο δεύτερος ότι, τα τελευταία χρόνια τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Συμβουλίου, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκριναν προϋπολογισμούς της ΕΕ που ήταν σαφώς κατώτεροι από τις εκτιμήσεις της Επιτροπής για τις ανάγκες.

Αυτό, όπως είπε, δημιούργησε μια κατάσταση «χιονοστιβάδας» μη εξοφληθέντων λογαριασμών, δεδομένου ότι κάθε χρόνο ορισμένες από τις νομικές δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει δεν μπορούσαν να καλυφθούν λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Συμφωνα με τον Επίτροπο, τα κονδύλια του προϋπολογισμού για προγράμματα που δεν παρουσιάζουν απτά αποτελέσματα έχουν περικοπεί, ενώ ασκήθηκε πίεση σε όλα τα θεσμικά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ να επιδιώξουν κάθε δυνατή εξοικονόμηση δαπανών. Οι περισσότεροι από τους οργανισμούς της ΕΕ θα έχουν πραγματικές περικοπές στον ετήσιο προϋπολογισμό τους, ανέφερε.

O προυπολογισμός θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Υπουργών και στη συνέχεια θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με την Ευρωβουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης. Ο τελική έγκριση αναμένεται να γίνει το Δεκέμβριο επί Κυπριακής Προεδρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα