Η φυγοστρατία θα απασχολήσει τον Σεπτέμβριο την Επιτροπή Άμυνας

14:12 16/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της φυγοστρατίας θα εξετάσει τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής, ενώπιον της οποίας υπάρχουν προτάσεις Νόμου από διάφορους βουλευτές ενώ αναμένονται και οι εισηγήσεις του Υπουργείου Άμυνας. Στόχος της Επιτροπής είναι η λήψη μέτρων τα οποία θα υποχρεώσουν όσους νεαρούς δεν κατετάγησαν στην Εθνική Φρουρά, επικαλούμενοι μη πραγματικούς λόγους, να το πράξουν.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Γιώργος Βαρνάβα δήλωσε σήμερα

ύστερα από επίσκεψη μελών της Επιτροπής στο ΚΕΝ Λάρνακας, ότι “θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα προς τους νεοσύλλεκτους στρατιώτες ότι η κατάταξη τους στις τάξεις της Εθνικής φρουράς, ως έχει λεχθεί ήδη και από τον Υπουργό Αμυνας είναι μαγκιά. Το να αποφεύγουν κάποιοι τη στράτευση τους επικαλούμενοι κάποιους ιδιαίτερους λόγους, αυτό θεωρείται αδυναμία και δειλία παράλληλα», είπε, και πρόσθεσε ότι «οι στρατιώτες που κατατάσσονται στην Εθνική Φρουρά είναι προσωπικότητες. Είναι άτομα τα οποία έρχονται για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους”.

Γι’αυτό το λόγο, ανέφερε «οποιοιδήποτε είναι οι εκπαιδευτές τους, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, μόνιμοι και υπαξιωματικοί κληρωτοί θα πρέπει να βλέπουν τον κάθε νεοσύλλεκτο ως ξεχωριστή μονάδα, και παράλληλα να επιλαμβάνονται των όποιων προβλημάτων τους απασχολούν. Παράλληλα θεωρούμε ότι οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί θα πρέπει να έχουν την αρμόδια και την κατάλληλη συμπεριφορά έναντι των νεοσυλλέκτων. Ως Επιτροπή Αμυνας δεν θα διστάσουμε εάν και εφ’ όσον υπάρξουν οι οποιεσδήποτε καταγγελίες να επιληφθούμε άμεσα των καταγγελιών».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι υπήρξαν καταγγελίες για καψόνια σε στρατιώτες στο ΚΕΝ Λάρνακας, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι «δεν έχουμε την οποιαδήποτε πληροφόρηση ή καταγγελία εμείς ως Επιτροπή Αμυνας. Από κει και πέρα δεν ξέρω που έχουν γίνει αυτές οι καταγγελίες» είπε και επιφυλάχθηκε να θέσει το συγκεκριμένο ερώτημα στον Διοικητή του ΚΕΝ στη συνάντηση που θα είχαν μαζί του αργότερα τα μέλη της Επιτροπής.

«Θέλω να επαναλάβω ότι ως Επιτροπή θα εξετάσουμε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το θέμα της φυγοστρατίας και ήδη ενώπιον της Επιτροπής Αμυνας υπάρχουν προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί και από εμένα και από άλλους συναδέλφους», είπε ο κ. Βαρνάβα.

Αναμένουμε και από το Υπουργείο Αμυνας, συνέχισε «να φέρει τις δικές του εισηγήσεις και απόψεις και να είναι βέβαιοι αυτοί οι οποίοι επικαλούμενοι μη πραγματικούς λόγους έχουν αποφύγει την κατάταξη τους, ότι θα ληφθούν τέτοιου είδους μέτρα που στο τέλος της ημέρας θα τους υποχρεώσουν να υπηρετήσουν την θητεία τους στην Εθνική Φρουρά».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τη διαμάχη μεταξύ Υπουργού Αμυνας και Αρχηγού του ΓΕΕΦ για την 48ωρη άδεια που κανονικά έπρεπε να πάρουν οι νεοσύλλεκτοι και τελικά δεν πήραν.

Αφού ανέφερε ότι «δεν είμαστε οι αρμόδιοι να αποφασίσουμε το πότε κανονικά θα πρέπει να βγαίνουν εξόδους οι νεοσύλλεκτοι» ο κ. Βαρνάβα είπε ότι έχει επικοινωνήσει προσωπικά με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς για να μάθει τους λόγους

Keywords
Τυχαία Θέματα