Η Γαλλογερμανική συμφωνία έχει ολοκληρωθεί

19:10 5/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι σε μια προσπάθεια διάσωσης της ζώνης του ευρώ.

Μετά τη συνάντησή τους, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, διατυπώνοντας «προτάσεις» με στόχο τη «διασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπης», η οποία απειλείται με κατάρρευση.

Η Γαλλογερμανική συμφωνία είναι έτοιμη και θα σταλεί στον Χέρμαν Βαν

Ρομπάι την Τετάρτη δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, μετά την συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ.

Η νέα συμφωνία θα συνεπάγεται αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αφορά τα 17 κράτη της ευρωζώνης, αλλά είναι ανοικτή και στις υπόλοιπες χώρες.

Οπως ανέφερε, Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε όσα κράτη καταγράφουν έλλειμμα που υπερβαίνει το 3% του προϋπολογισμού τους, ενώ με βάση τη νέα συνθήκη οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στην αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας.

Υπογράμμισε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθεί η κρίση στην ευρωζώνη και ότι η γαλλογερμανική συμφωνία είναι πλήρης.

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ανισορροπίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση της ευρωζώνης δεν μπορούν να επαναληφθούν, ανέφερε ο κ. Σαρκοζί.

Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να συνεδριάζει κάθε μήνα το Eurogroup όπως επίσης και η ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης (ESM) να γίνει νωρίτερα.

Για την Ελλάδα ανέφερε ότι αποτελεί μια ειδική περίπτωση και πως δεν μπορεί να συγκριθεί αυτή η κατάσταση με ότι συμβαίνει στην Ιταλία ή την Ισπανία. Το κούρεμα του χρέους αποτέλεσε μια ειδική λύση για την ξεχωριστή περίπτωση της Ελλάδας, σημείωσε η κ. Μέρκελ, διευκρινίζοντας ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον, η Ευρώπη θα λειτουργεί όπως το ΔΝΤ.

Όσον αφορά την ΕΚΤ και έκδοση ευρωομολόγου, η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της ότι δεν αποτελεί λύση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, κάτι που τόνισε και ο Γάλλος πρόεδρος.

«Δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με τα όσα είπαμε για την ΕΚΤ. Απορρίπτουμε την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους τους. Επίσης θα έχουν άλλη μια ευκαιρία την Πέμπτη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία. «Δεν υπάρχει πλέον επιλογή για την Ευρώπη, υπάρχει αναγκαιότητα. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια αδυναμίες και αντιπαραθέσεις», τόνισε ο Σαρκοζί την Πέμπτη.

Την επόμενη ημέρα, η Μέρκελ υπογράμμισε στην Μπούντεσταγκ την πρόθεσή της να μεταρρυθμίσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες με στόχο την αλλαγή της ευρωζώνης και την μετατροπή της σε μια πραγματική οικονομική ένωση. Αν και οι δύο ηγέτες έχουν τον ίδιο στόχο, την «επανίδρυση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω τις αναθεώρησης των συνθηκών και μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν συμφωνούν απολύτως στα μέσα για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο Σαρκοζί ήταν αρχικά

Keywords
Τυχαία Θέματα