Η Κομισιόν αρνείται ότι εκανε λάθη στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης

16:59 6/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνεί την άποψη που εξέφρασε χθες το ΔΝΤ, ό,τι κατά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης το 2009 και 2010 έγιναν λάθη από την τρόικα, και κυρίως τους Ευρωπαίους, τα οποία είχαν οικονομικό κόστος και για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν η Κομισιόν αναγνωρίζει τις δικές της ευθύνες στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, ο Σάιμον

‘Ο Κόνορ εκπροσωπώντας τον πολιτικό προϊστάμενο του Όλι Ρεν, υποστήριξε ότι από την αρχή στόχος του ελληνικού προγράμματος ήταν να τεθούν ισχυρές βάσεις για ανάπτυξη και απασχόληση που θα βασίζονται σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά, ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό τομέα και μια πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία, καθώς και να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Πρόσθεσε ότι τους στόχους αυτούς είχαν συμμεριστεί οι εταίροι στην τρόικα, οι χώρες της Ευρωζώνης και η ελληνική κυβέρνηση, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα.

Οπως είπε σήμερα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σχετικά με τους στόχους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Άλλωστε, συνέχισε, η έκθεση των στελεχών του ΔΝΤ αναφέρεται σε αυτές τις επιτυχίες και ιδιαίτερα στην ισχυρή δημοσιονομική σταθεροποίηση, τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού, της υγείας και της αγοράς εργασίας και τον περιορισμό αρνητικών επιπτώσεων και μετάδοσης της κρίσης.

Η Κομισιόν διαφωνεί με ορισμένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ κυρίως δυο βασικά στοιχεία, ανάφερε. Πρώτον, με την άποψη που εκφράζεται στην έκθεση ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών θα μπορούσε να είχε γίνει από το 2010 με κόστος μικρότερο και για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. «Εμείς διαφωνούμε κατηγορηματικά με αυτή την άποψη γιατί οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ αγνοούν τον αλληλένδετο χαρακτήρα των χωρών της Ευρωζώνης, και το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους θα είχε αναμφίβολα διαστάσεις συστημικού χαρακτήρα», ανέφερε. «Διαφωνούμε επίσης κάθετα ότι δεν έγιναν αρκετά για να εντοπιστούν διαρθρωτικά μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος και αβάσιμο, γιατί η Κομισιόν υπήρξε κινητήρια δύναμη, ώστε να δοθεί βάρος στο πρόγραμμα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Σάιμον Ό Κόνορ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν, σήμερα το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι στη σωστή τροχιά και υπάρχουν σημαντικά στοιχεία σταθεροποίησης και αυξανόμενης εμπιστοσύνης της οικονομίας, ενώ επικαλέστηκε την άνοδο του δείκτη εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία σε υψηλό πενταετίας , προσθέτοντας ότι υπάρχουν κι άλλα σημάδια που μας κάνουν αισιόδοξους. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα και υπάρχει πλήρης συμφωνία της τρόικας και στην Ευρωζώνη είναι να υπάρξει πολιτική ιδιοκτησία της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων, είπε.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο κλίμα που επικρατούσε την εποχή εκείνη, επισημαίνοντας ότι προφανώς εάν κοιτάξουμε τρία χρόνια πίσω μας θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποια πράγματα ίσως θα έπρεπε να είχαν γίνει με διαφορετικό τρόπο. «Επίσης δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η συστηματικές εικασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είχαν καταστροφικές συνέπειες στις επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα όλα αυτά γίνονταν σε ένα αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον (στην Ελλάδα) με πρόγραμμα να βρίσκεται εκτός τροχιάς για πολλούς μήνες», ανέφερε, για να επισημάνει ότι επιπλέον ότι η Ευρωζώνη δεν είχε τότε οικονομικά μέσα, ενώ πρέπει μέσα σε λίγες βδομάδες να δημιουργήσει την τρόικα και ένα τείχος προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα