Η Κομισιόν καταδικάζει τη βία της αστυνομίας στην Τουρκία

16:11 4/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα τη βαθιά της ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία και καταδικάζει τη βία της αστυνομίας στις διαδηλώσεις σε πόλεις της Τουρκίας, απευθύνοντας έκκληση για αποκατάσταση του διαλόγου.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Άστον, η Κομισιόν εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τα κρούσματα βίας στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και άλλες τουρκικές πόλεις και επανέλαβε την έκκληση

της ΕΕ για αυτοσυγκράτηση και τερματισμό της βίας. Πρόσθεσε ότι ο διάλογος είναι η μόνη επιλογή και ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση .

Απαντώντας σε ερώτηση εάν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επηρεάζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ανέφερε ότι παραμένει ο στόχος για το άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το τέλος της θητείας της ιρλανδικής προεδρίας, στις 30 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ ιδιαίτερα επικριτικός έναντι του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες ο εξειδικευμένος στα κοινοτικά θέματα ευρωπαϊκός Τύπος στις Βρυξέλλες.

Άρθρο που δημοσιεύει η διαδικτυακή πύλη EUObserver της αναλύτριας στη δεξαμενή σκέψης European Policy Centre (EPC) Amanda Paul, σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Τουρκία, επισημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν «έχει μεθύσει από την εξουσία» με αποτέλεσμα η αυταρχική συμπεριφορά και οι αυθαίρετες πολιτικές του να έχουν βαθύνει την πόλωση της τουρκικής κοινωνίας και να αποτελούν τη βασική πηγή απογοήτευσης σήμερα στη χώρα».

Τα γεγονότα στο πάρκο Gezi δείχνουν ότι «ξεχείλισε το ποτήρι» και ότι αποτελούν κάτι περισσότερο από έναν αγώνα γύρω από τη διαχείριση του αστικού χώρου. Πρόκειται μάλλον για έναν αγώνα γύρω από την τουρκική ταυτότητα και τις πολιτικές ελευθερίες, αναφέρει το άρθρο, επισημαίνοντας ότι εδώ και αρκετό καιρό, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση της στην τουρκική πολιτική για να προωθήσει πολιτικές, καθώς και μεγάλα έργα ανάπτυξης, χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση. Μετά δέκα χρόνια στην εξουσία ο Ερντογάν φαίνεται να θεωρεί ολοένα και περισσότερο τον εαυτό του και το κόμμα του ως τη μοναδική, αδιαμφισβήτητη δύναμη στην Τουρκία και ασκεί έλεγχο σε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, τονίζει η αναλύτρια.

Η ένταση της αντίδρασης στο πάρκο Gezi είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί και επιθυμούν να μπει ένα τέλος στην προσέγγιση (του κ. Εντογαν): «το κράτος είμαι εγώ»).

Υπάρχουν δύο δρόμοι για τον πρωθυπουργό, επισημαίνει το δημοσίευμα. Μπορεί να λάβει υπόψη του τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και να αλλάξει την προσέγγισή του. Αυτό σημαίνει ότι θα σέβεται τις ευαισθησίες της τουρκικής κοινωνίας και θα σταματήσει να παρουσιάζει «τετελεσμένα γεγονότα». Ενδέχεται όμως να ακολουθήσει το πολύ τρομακτικό μονοπάτι της αυξανόμενης καταστολής και του αυταρχισμού που αναμφίβολα θα προκαλέσει περαιτέρω αναταραχή στη χώρα, καθώς και θα υπονομεύσει τα πραγματικά επιτεύγματα του AKP κατά την τελευταία δεκαετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα