Η Κυβέρνηση κατέληξε στην καλύτερη δυνατή πολιτική για τους πρόσφυγες, δήλωσε ο ΥΠΕΣ

16:41 22/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση κατέληξε στην καλύτερη δυνατή πολιτική για τους πρόσφυγες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προσπάθησε στα μέτρα των απαγορεύσεων και των απαιτήσεων της Τρόικα να κάνει ό,τι μπορούσε προς όφελος των προσφύγων.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, την οποία ενημέρωσε για τη στεγαστική πολιτική του κράτους και πώς αυτή επηρεάζεται από το μνημόνιο

συναντίληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικα, ο κ. Χάσικος είπε: “Πήραμε τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τα διαφοροποιημένα κριτήρια, παλέψαμε με την Τρόικα, έτσι ώστε τα συγκεκριμένα σχέδια να μπορούν να παγοποιήθουν και όταν το επέτρεπαν οι οικονομικές συνθήκες να επανέλθουν”.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως η Τρόικα δεν δέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης και απαίτησε την κατάργηση των σχεδίων που αφορούν τα σπίτια σε συνοικισμούς, τα οικόπεδα, αλλά και την παροχή οικοπέδων ως αντισταθμιστικού μέτρου, όπως το αποκαλούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως είπε ο κ. Χάσικος τα συγκεκριμένα τρία σχέδια καταργούνται, ωστόσο, σημείωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο να επανέλθουν όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, αφού στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να παραμένει για πάντα στα πλαίσια και τις απαγορεύσεις του μνημονίου.

“Όταν βγούμε από οικονομική κρίση και φύγει ο ζυγός του μνημονίου, μακάρι να έρθει η ώρα που θα μπορούμε να αποπληρώνουμε και στο τέλος να ξοφλήσουμε το δανειστή μας και να μην έχουμε απαγορεύσεις”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται περί “ταφόπλακας στην προσφυγική πολιτική”, ο ΥΠΕΣ απάντησε: “Το να λέμε ότι βάλαμε ταφόπλακα είναι υπερβολές. Εμείς πήραμε σκυτάλη από προηγούμενη κυβέρνηση, προσπαθήσαμε στα μέτρα των απαγορεύσεων και των απαιτήσεων του δανειστή να κάνουμε ό,τι μπορούσαμε προς όφελος των προσφύγων. Ο δανειστής ζητούσε τη διαγραφή της προσφυγικής πολιτικής και να μην συζητείται καν θέμα προσφύγων. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Δεν υπάρχουν χρήματα και μέσα από τους περιορισμούς καταλήξαμε στην καλύτερη για τους πρόσφυγες πολιτική”.

Σε ό,τι αφορά την εξίσωση των εκ μητρογονίας προσφύγων με τους εκ πατρογίας, ο κ. Χάσικος ανέφερε πως “η πολιτεία έδωσε αρκετά δικαιώματα στους εκ μητρογονίας και υπολείπονται κάποια άλλα”, για να προσθέσει ότι “η νέα κυβέρνηση -αν επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες και δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του κράτους και μέσα από άλλες λύσει που μπορούν να βρεθούν και που έχουν σχέση με τους υπόλοιπους πρόσφυγες- είναι έτοιμη να ξαναδεί το θέμα”.

Είπε ότι σύντομα θα έχει συνάντηση με τον Σύνδεσμο εκ μητρογονίας, με τη Βουλή και θα υπάρξει διάλογος.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι χωρίς να φορτωθεί περαιτέρω ο κρατικός προϋπολογισμός, μπορεί να βρεθεί λύση. Ωστόσο, σημείωσε πως ήδη οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες κατά 2/3 στο οικονομικό κομμάτι έχουν καλυφθεί.
“Είμαστε αναγκασμένοι ως νέα κυβέρνηση να ξαναδούμε το θέμα με προθέσεις θετικές και να μην κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου. Εκείνο που αποτελεί θέμα για τους εκ μητρογονίας και για το κράτος είναι το οικονομικό κομμάτι της ιστορίας και θα δούμε πώς το λύνουμε”, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα