Η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ στο επίκεντρο συναντήσεων Ευρωβουλευτών με Υπουργούς

16:33 27/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σειρά συναντήσεων είχε σήμερα αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, με κύρια θέματα στην ατζέντα τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την Πολιτική Συνοχής της Ενωσης μετά το 2013, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, την πορεία των έργων που υλοποιούνται στην Κύπρο καθώς και τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας.

Η Επιτροπή συναντήθηκε το πρωί με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ανδρέα Μαυρογιάννη και αντιπροσώπους του Γραφείου Προγραμματισμού και συγκεκριμένα της Αρχής Διαχείρισης για τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα Ταμεία Συνοχής. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκαν με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους και αμέσως μετά με την Υπουργό Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Σε διάσκεψη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των πρωινών συναντήσεων της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Σταυρακάκης σημείωσε ότι η Κύπρος ανήκει στις λίγες χώρες που όλη η έκτασή της ανήκει στις Περιφέρειες του στόχου ανταγωνιστικότητα και απασχόληση.

Η Κύπρος, όπως ανέφερε, θεωρείται ως μια μοναδική περίπτωση εντός ΕΕ λόγω των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών της, όπως το ότι είναι νησί, μικρή σε έκταση, μακριά από το οικονομικό κέντρο της ΕΕ, «που καθιστά δύσκολη την επίτευξη των στόχων στρατηγικής ΕΕ 2020».

Ο κ. Σταυρακάκης είπε πως, αν και οι Ευρωβουλευτές -μέλη της Επιτροπής- βρίσκονται για λιγότερο από 24 ώρες στην Κύπρο, έχουν μάθει αρκετά από τις σημερινές συναντήσεις. Είπε πως στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέα Μαυρογιάννη και τους εκπροσώπους της Αρχής Διαχείρισης για τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα Ταμεία συνοχής συζητήθηκε διεξοδικά το σύνολο των κανονισμών για τη μελλοντική πολιτική συνοχής μετά το 2013.

Στη συνέχεια, όπως είπε, «είχαμε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους σχετικά με την τρέχουσα εφαρμογή και τον μελλοντικό κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Συναντήσαμε επίσης», πρόσθεσε, «την Υπουργό Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, το Υπουργείο της οποίας είναι αρμόδιο για τα αστικά έργα καθώς και για ορισμένα έργα στον τομέα του περιβάλλοντος».

Ο κ. Σταυρακάκης ανέφερε πως η αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα έχει επίσης συναντήσεις με τους Δημάρχους Λευκωσίας και Λεμεσού και θα επισκεφθεί έργα συγχρηματοδοτούμενα από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής. «Η αποστολή μας κλείνει αύριο στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τη συνάντηση με εκπροσώπους τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών, της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και της Επιτροπής Εσωτερικών», είπε.

Ο κ. Σταυρακάκης εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η πολιτική συνοχής είναι η μόνη πανευρωπαϊκή αναπτυξιακή πολιτική και ότι θα πρέπει να συνεχίσει να είναι διαθέσιμη σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης. «Η πολιτική συνοχής αποτελεί μέρος της απάντησης στην αναζήτηση της ανάπτυξης», εί

Keywords
Τυχαία Θέματα