Η Ρωσία προειδοποιεί για κίνδυνο από αντιδραστήρα στη Συρία

22:47 4/9/2013 - Πηγή: OnlyCY


Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα αν κάποιος πύραυλος χτυπήσει ένα μικρό αντιδραστήρα κοντά στη Δαμασκό που περιέχει ραδιενεργό ουράνιο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλεσε την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) να αξιολογήσει τον κίνδυνο

άμεσα καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης για να τιμωρήσουν την Κυβέρνηση της Συρίας για μια υποτιθέμενη επίθεση χημικών.

«Αν ένα βλήμα, επίτηδες ή τυχαία, χτυπούσε τον αντιδραστήρα νετρονίων (Miniature Neutron Source Reactor) κοντά στη Δαμασκό, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Προσθέτει ότι οι κοντινές περιοχές θα μολύνονταν με εμπλουτισμένο ουράνιο και θα ήταν αδύνατο να ελεγχθεί το υλικό μετά από μια τέτοια επίθεση, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πέσει στα χέρια κάποιων που μπορεί να το χρησιμοποιήσουν ως όπλο.

Η Ρωσία καλεί την γραμματεία της ΙΑΕΑ να αντιδράσει γρήγορα και να παρουσιάσει στα μέλη της «μια ανάλυση των κινδύνων που ενέχονται με πιθανές αμερικανικές επιδρομές στο MNSR και άλλες εγκαταστάσεις στη Συρία».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Βιέννη, δεν είχε άμεση αντίδραση στη ρωσική ανακοίνωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα σε έκθεσή της στα κράτη μέλη της ανέφερε ότι η Συρία έχει δηλώσει ότι υπάρχει ένα «μικρό ποσό ατομικού υλικού» στο MNSR, ένα είδος αντιδραστήρα που συνήθως τροφοδοτείται με εμπλουτισμένο ουράνιο.

Ο ειδικός στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment ανέφερε ότι το MNSR είναι ένας πολύ μικρός αντιδραστήρας και ότι δεν θα υπάρχει πολύ ατομικό υλικό εκεί.

Όμως, είπε, ότι μπορεί να υπάρξει «σοβαρός κίνδυνος τοπικής ακτινοβολίας» αν υπάρχει ενεργό πυρηνικό υλικό στον αντιδραστήρα και διασπαρθεί από στρατιωτικό χτύπημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα