Η συμφωνία βαθαίνει περισσότερο την κρίση λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

15:55 25/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κορύφωση της πρώτης φάσης των σχεδιασμών της Τρόικας σε βάρος του κυπριακού λαού, συνιστά η συμφωνία στην οποία κατέληξε το πρωί το Eurogroup, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη και θα μιλήσει για τους χειρισμούς την εβδομάδα που πέρασε από κυβερνητικής πλευράς, τους οποίους χαρακτήρισε ερασιτεχνικούς.

Σε δηλώσεις του σήμερα, Δευτέρα ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι η συμφωνία όχι απλά και μόνο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας αλλά αντιθέτως

βαθαίνει περισσότερο την κρίση προκαλώντας στη χώρα και το λαό μας οδυνηρές συνέπειες. «Αποτέλεσμα της θα είναι η αύξηση της ανεργίας, η λήψη επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας και περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων και η πρόκληση τεράστιων προβλημάτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το κλείσιμο τους».

Τις τελευταίες μέρες, πρόσθεσε, αποκαλύπτεται με κυνισμό από τους ευρωπαίους «εταίρους» μας ότι αυτός ήταν ο σχεδιασμός τους από την αρχή. Ότι δηλαδή, εξήγησε, καθόρισαν στόχους και ακολουθούν συγκεκριμένη πορεία υλοποίησης τους.

Ως ΑΚΕΛ, ανέφερε, είχαμε από την αρχή επισημάνει ότι η πορεία την οποία ακολουθούσε η Τρόικα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ήταν αδιέξοδη. Η προσπάθεια διάσωσης του Ευρώ μέσα από το τρίπτυχο της λιτότητας, των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων απλώς βάθαινε περισσότερο την ύφεση και οδηγούσε τις χώρες και τους λαούς του ευρωπαϊκού νότου στην καταστροφή, πρόσθεσε. «Δυστυχώς οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ επιμένουν πεισματικά σ΄αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές επιλογές που δεν οδηγούν στην ανάπτυξη». Ο εγκλωβισμός μας σ΄αυτά τα πλαίσια σκέψης, όπως πράττει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, συνέχισε, δεν δημιουργεί προοπτική ξεπεράσματος προβλημάτων, αλλά αντιθέτως φορτώνει με τεράστιες αρνητικές συνέπειες τους ώμους των εργαζομένων.

Η επιλογή μας ως λαός, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, είναι να απεγκλωβιστούμε από αυτά τα πλαίσια λογικής, να αντισταθούμε στις επιβουλές της Τρόικα και να αναζητήσουμε λύση έξω από αυτά. Ο κ. Αναστασιάδης, πρόσθεσε, προεκλογικά διεκδίκησε την ψήφο του κυπριακού λαού και την πήρε, υποσχόμενος βελτίωση της κατ΄αρχήν συμφωνίας για Μνημόνιο, του Νιόβρη του 2012. Στήριζε αυτή του τη θέση στις φιλικές του σχέσεις με την κ. Μέρκελ και άλλους ευρωπαίους ηγέτες, ανέφερε. «Τελικά διαπίστωσε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι το μόνο που ενδιέφερε τους «φίλους» του ήταν η εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων και όχι η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όταν επισημαίναμε αυτή τη στυγνή πραγματικότητα, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια, μάς χλεύαζαν και μας λοιδορούσαν. Αποδείχτηκε τώρα ότι το μόνο για το οποίο φρόντισαν οι Ευρωπαίοι «εταίροι», πρόσθεσε, ήταν να τον θέτουν συνεχώς ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων και αυτός με τη σειρά του να πράττει το ίδιο για τον κυπριακό λαό. «Δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης μέσα σε τρεις εβδομάδες αναίρεσε όσα είχε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό».

Σ΄ όλη αυτή τη διαδικασία, ανέφερε ο Αντρος Κυπριανού, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δεν δέχτηκε να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση στην πρόταση για αναζήτηση λύσης έξω από τα πλαίσια της Τρόικας. Αρκέστηκε, είπε, στο να μας ενημερώνει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. «Επειδή στελέχη του ΔΗΣΥ λένε προκλητικά ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε τη σύμφωνο γνώμη των πολιτικών κομμάτων προτού προχωρήσει στην αποδοχή της συμφωνίας ψες, τονίζω ότι αυτό είναι ασύστολο ψέμα. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τα πολιτικά κόμματα για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε. Ούτε ζήτησε, ούτε είχε τη στήριξη μας. Εξάλλου, όλο αυτό το διάστημα είχαμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η θέση μας ήταν η αναζήτηση λύσης έξω από τα πλαίσια της Τρόικας.»

Είναι πεποίθηση μας ότι η συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup αποτελεί την απαρχή νέων δεινών για την Κύπρο και το λαό μας, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Είναι υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων, ανέφερε, να δώσουν διέξοδο στον κόσμο και να ξαναφέρουν την ελπίδα και την προοπτική. «Διαβεβαιώνουμε το λαό ότι αυτό θα πράξουμε ως ΑΚΕΛ αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες τόσο προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης όσο και των πολιτικών κομμάτων για την έναρξη διαλόγου που θα οδηγεί στη διαμόρφωση πρότασης εξόδου από αυτή την κρίση».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι προτείνουν και επιμένουν στα εξής: 1) Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο κυπριακός λαός για τη συμφωνία Αναστασιάδη- Τρόικας. Οι αποφάσεις αυτές, ανέφερε, θα καθορίσουν το μέλλον μας για πάρα πολλά χρόνια και έχει κάθε δικαίωμα ο λαός να πει την άποψη του. 2) Απαιτούμε, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, την κίνηση διαδικασίας για τιμωρία όλων των ενόχων για τα προβλήματα στην Κυπριακή οικονομία. Για το σκοπό αυτό,είπε, θα πρέπει να δοθεί άμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Γενικό Εισαγγελέα η έκθεση Alvarez & Marshall.

Ως τρίτο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι απαιτούν από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να κατατεθούν στη Βουλή τα ονόματα όλων όσοι το τελευταίο χρονικό διάστημα απέσυραν μαζικά τα λεφτά τους από τις Κυπριακές Τράπεζες και κατέχουν πολιτικά ή πολιτειακά αξιώματα. Η έρευνα, σημείωσε, πρέπει να επεκταθεί και στα συγγενικά τους πρόσωπα.

«Απευθυνόμαστε στον κυπριακό λαό λέγοντας του ότι βρισκόμαστε ενώπιον πολύ δύσκολων στιγμών. Τα ίδια αντιμετωπίσαμε και στο παρελθόν. Δεν λυγίσαμε. Ούτε και τώρα θα λυγίσουμε. Με ψηλά το κεφάλι το κεφάλι θα δώσουμε τη μάχη και να είναι βέβαιοι ότι θα την κερδίσουμε».

Κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα ότι εάν δέχονταν την αρχική συμφωνία της 16ης Μαρτίου τώρα δεν θα ήμασταν στη θέση που είμαστε, ο κ. Κυπριανού απάντησε «ουδέν αναληθέστερο». Οι συζητήσεις που είχαμε τις τελευταίες ημέρες, αλλά και η δήλωση του Προέδρου του Eurogroup σήμερα το πρωί, συνέχισε, αποδεικνύουν ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος. Μας λέχθηκε από την Τρόικα με τον πιο προφανή τρόπο στη σύσκεψη προχθές Σάββατο, ανέφερε, ότι εκείνη η πρότασή τους δεν ήταν η κατάληξη του σχεδιασμού τους. «Όταν εκείνη η πρόταση θα υιοθετείτο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα έρχονταν και με νέες απαιτήσεις, όπως αυτές που έθεσαν χθες το βράδυ. Ο κ. Νταϊσελμπλούμ είπε ότι οι εξελίξεις έχουν δώσει την ευκαιρία να κατατεθεί η συνολική τους πρόταση σε ό,τι αφορά τις τράπεζες».

Αυτό που έχουμε τώρα, ανέφερε, δεν είναι το μνημόνιο. Το μνημόνιο περιέχει και πολλά άλλα στοιχεία που θα έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες σε βάρος του κυπριακού λαού, είπε, όπως η απαίτηση για ιδιωτικοποιήσεις, η περεταίρω αύξηση του εταιρικού φόρου, σημειώνοντας πως σε μια περίοδο που καταστρέφεται πλέον η Κύπρος ως χρηματοπιστωτικό κέντρο και θα έχει ανάγκη να φέρει ξένες εταιρείες στη χώρα μας, «αυτοί προτείνουν να βάλουμε αντικίνητρα για την κάθοδο ξένων εταιρειών στην Κύπρο».

Όλα αυτά θα τα μελετήσουν ανέφερε ο κ. Κυπριανού, με πάρα πολύ προσοχή, όταν έχουν ενώπιόν τους το πλήρες κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης – Eurogroup και θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα. Πολύ σύντομα, συνέχισε, θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη για να αναφερθούν σε «πάρα πολλά αρνητικά τα οποία έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Μια κρίσιμη εβδομάδα που κατά τη δική μας άποψης έτυχε διαχείρισης με ερασιτεχνικό τρόπο και όχι όπως θα άρμοζε στις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί».

Κληθείς να επεξηγήσει είπε ότι «θα τα πούμε σε επόμενη δημοσιογραφική διάσκεψη συνολικά». Σε ερώτηση εάν εννοεί τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας ή της κυβέρνησης συνολικά, απάντησε: «συνολικά».

Κληθείς να πει εάν πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο μετά τη συμφωνία στο Eurogroup να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες εκτός Τρόικας, όπως π.χ με τη Ρωσία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως η εξέλιξη με τη συμφωνία αυτή δημιουργεί κάποια τετελεσμένα τα οποία είναι δύσκολο να ανατραπούν. Αυτό, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκλωβιστούμε και να αποδεχθούμε τον περεταίρω κατήφορο στον οποίο οδηγούμαστε. Πρέπει, συνέχισε, ν’ αναληφθούν πρωτοβουλίες για την επιδίωξη επίλυσης του προβλήματος έξω από συνταγές καταστροφής. Θα έρθουν στη συνέχεια, είπε, με ολοκληρωμένη πρόταση.

Πώληση τραπεζών στην Ελλάδα

————————————–

Σε ερώτηση εάν έχουν ενημέρωση για την πώληση των τραπεζών στην Ελλάδα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι έγινε μια πρώτη ενημέρωση στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προχθές Σάββατο, στο Προεδρικό. Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, διατύπωσε έντονη διαφωνία και την χαρακτήρισε ανισόρροπη, με την έννοια ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει το μεγάλο κομμάτι του ELA που ανέρχεται σε μερικά δις ευρώ για δάνεια που είχαν δοθεί στην Ελλάδα, σε Ελλαδίτες και όχι σε Κύπριους, που φορτώνονται η Κύπρος και ο κυπριακός λαός.

Σε αυτά τα ζητήματα, είπε, πρέπει να υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία και από την άλλη να γίνει έρευνα για το πώς δόθηκαν αυτά τα δάνεια, από ποιους, με ποιους όρους και ποιες εξασφαλίσεις.

Ισραήλ – Τουρκία – Κουρδικό

———————————–

Σε παρατήρηση πως ενώ εμείς αντιμετωπίζουμε το οικονομικό μας πρόβλημα στην περιοχή σημειώνονται κινήσεις γεωστρατηγικού χαρακτήρα, όπως η συγνώμη Νετανιάχου προς τον Ερντογάν και ίσως κινήσεις που αφορούν το φυσικό αέριο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι υπάρχουν εξελίξεις και στο κουρδικό, καθώς επίσης και οι προσπάθειες για να επιλυθεί το θέμα της Συρίας. «Αντιλαμβάνεστε ότι το επόμενο θέμα που παίρνει την πορεία για λύση είναι το Κυπριακό».

Το ΑΚΕΛ, είπε, επιθυμεί και θα εργαστεί σκληρά για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, με τρόπο που θα εξασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο νησί μας, στη βάση μιας δίκαιης λύσης. Απηύθυνε δε έκκληση «να μην οχυρωθούμε πίσω από έναν έντονο αρνητισμό και πίσω από τα συναισθήματα που έχουμε λόγω του τρόπου με τον οποίο μας συμπεριφέρονται οι ευρωπαίοι εταίροι μας». Πρέπει, συνέχισε, ν’ αναλάβουμε εμείς πρωτοβουλίες και να μην αναμένουμε οι άλλοι να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς που έχουν για την ευρύτερη περιοχή και συμπεριλαμβάνουν και την Κύπρου. Ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες ως κυβέρνηση για να έχουμε λόγο και ρόλο για το ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο, σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Keywords
ακελ, ακελ, τροικα, ώμους, λύση, μνημονιο, μερκελ, κυπρος, δημοψηφισμα 2015, βουλη, τραπεζες, ρωσία, σημαίνει, ελλαδα, δις, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, κομματα, χωρες, ρωσία, το θεμα, γνωμη, δανεια, δημοκρατια, θεμα, κυπρου, νησι, οικονομια, ονοματα, υφεση, φυσικο αεριο, ψεμα, αυξηση, απλα, εβδομαδες, βραδυ, γινει, δευτερα, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δις, δοθει, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, ελπιδα, εβδομαδα, ενημερωση, εννοια, εξελιξη, εξυπηρετηση, ερντογαν, ερευνα, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, λεφτα, ληψη, λύση, λογο, προβληματα, πρωι, ρολο, σαββατο, συγνωμη, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σειρα, τιμωρια, τουρκια, φυσικο, ασφαλεια, δικαιωμα, ηγετες, χωρα, κομματι, πωληση, σημαίνει, ώμους
Τυχαία Θέματα