Η Βουλή μείωσε την αντιμισθία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

22:22 14/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε σήμερα νόμο, με τον οποίο εγκρίνεται ο ετήσιος προϋπολογισμός για το 2012 του νεοσύστατου Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, αφού προηγουμένως επετεύχθη, με αίτημα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομιών, η μείωση της αντιμισθίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου από τις 85.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στην κλίμακα 16, στην

αρχική βαθμίδα της κλίμακας Α13 της Δημόσιας Υπηρεσίας, δηλαδή στις 52.000 περίπου ευρώ.

Σχετικά με το ύψος των απολαβών τόσο του Επιτρόπου όσο και του προσωπικού του Φορέα, το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού είχε ενημερώσει τη Βουλή ότι αυτό θεωρείται δικαιολογημένο, επειδή ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου νομικών ή οικονομικών επιστημών, εγνωσμένου κύρους και εντιμότητας και να έχει κατάλληλη πείρα στο χρηματοοικονομικό ή νομικό τομέα.

Δηλώθηκε, μάλιστα, στη Βουλή ότι η θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου θα είναι πλήρους απασχόλησης και το πρόσωπο που θα κατέχει τη θέση δεν επιτρέπεται να ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν περιορισμοί ως προς τη δυνατότητα του Επιτρόπου να εργοδοτείται, ή να παρέχει υπηρεσίες, ή να είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου χρηματοοικονομικής επιχείρησης επί δύο έτη μετά τη λήξη της θητείας του.

Σχετικά με τις απολαβές του προσωπικού του Φορέα, η πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να μην ισχύουν μισθολογικές κλίμακες κατά το αντίστοιχο σύστημα που ισχύει στο δημόσιο τομέα, αλλά η αμοιβή του κάθε υπαλλήλου να ορίζεται βάσει του σχετικού συμβολαίου πρόσληψης.

Κατά τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι ο Φορέας θα αποφύγει να εγκλωβισθεί σε σύστημα μισθοδοσίας, το οποίο θα εμπερικλείει κινδύνους αυξήσεων των απολαβών χωρίς αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου που διέπει τη λειτουργία του, ο Φορέας δεν χρηματοδοτείται από το Δημόσιο Ταμείο, αλλά σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω των πάγιων ετήσιων εισφορών που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις.

Οπως αναφέρθηκε στη Βουλή από εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, πέραν της αντιμισθίας, ο Επίτροπος δικαιούται επιπρόσθετα ωφελήματα υπό τη μορφή επιδομάτων, τα οποία καλύπτουν έξοδα διακίνησης 1.000 ευρώ και επίδομα εκτός έδρας 500 ευρώ (αφορούν και λειτουργούς του φορέα), καθώς και έξοδα παραστάσεως (αποκλειστικά για τον Επίτροπο) ύψους 4.260 ευρώ.

Για την αντιμισθία των λειτουργών του Φορέα, οι οποίοι στο σύνολό τους ανέρχονται σε τρεις, αυτή καθορίστηκε και προσομοιάζει με την κλίμακα Α8 της Δημόσιας Υπηρεσίας, δηλαδή 26.000 ευρώ.

Η αμοιβή κάθε υπαλλήλου θα ορίζεται, επίσης, βάσει συμβολαίου πρόσληψης και δεν θα ισχύουν κλίμακες, με σκοπό την αποφυγή του κινδύνου αύξησης των απολαβών τους χωρίς αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας.

Οι απολαβές του γραμματειακού προσωπικού του Φορέα, που ανέρχεται σε δύο, προσομοιάζουν με την κλίμακα Α2, Α5 και Α7 (ii) της Δημόσιας Υπ

Keywords
Τυχαία Θέματα