Ως τις 13 Φεβρουαρίου η τελική προσφορά της Ελλάδας

12:53 24/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Η Ελλάδα σκοπεύει να υποβάλει την τελική προσφορά της για την ανταλλαγή χρέους στους ιδιώτες επενδυτές ως τις 13 Φεβρουαρίου, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο και επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ δήλωσε

ότι η ευρωζώνη επιθυμεί τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν γραπτώς σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις προτού να λάβει η Αθήνα ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας.

«Το ΔΝΤ θα εργαστεί για ένα νέο πρόγραμμα με τους Έλληνες, αλλά εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε (στο σχέδιο), μόνο αν τα κυβερνώντα κόμματα και τα άλλα κόμματα συμφωνήσουν», είπε η κ. Φέκτερ, προσθέτοντας ότι «αυτή (η συμφωνία) θα πρέπει να δοθεί γραπτώς».
«Μόνο αν έχουμε αυτή τη γραπτή δήλωση θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια», ανέφερε προσερχόμενη στις συνομιλίες που διεξάγονται στις Βρυξέλλες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Πίεση προς την Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ασκήθηκε και από άλλους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι απαίτησαν επίσης όπως οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας κάνουν θυσίες αποδεχόμενοι μια τεράστια μείωση χρέους.

«Είναι αρκετά καθαρό ότι η υλοποίηση (μεταρρυθμίσεων) στην Ελλάδα έχει αποτύχει», ανέφερε ο Σουηδός Υπουργός Οικονομικών Αντερς Βοργκ, του οποίου η χώρα δεν είναι μέλος της ευρωζώνης αλλά συμμετείχε στο πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας το Μάιο του 2010.

Δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όσον αφορά δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι πρόκειται για δύσκολη συμφωνία και θεωρώ ότι οι τράπεζες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η διαπραγματευτική τους θέση δεν είναι και τόσο ισχυρή», συμπλήρωσε.

Από πλευράς του, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager δήλωσε ότι «η Ελλάδα και οι τράπεζες πρέπει να κάνουν πιο πολλά έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους», προσθέτοντας ότι «και πρέπει να αναμένουμε τις σχετικές συζητήσεις γιατί ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους είναι οπωσδήποτε προϋπόθεση για το επόμενο πρόγραμμα (διάσωσης)».

Keywords
Τυχαία Θέματα