Ιαπωνία: Προσπάθειες αντιμετώπισης του αποπληθωρισμού

10:26 14/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Η Τράπεζα της Ιαπωνίας χαλάρωσε ακόμη περισσότερο τη νομισματική της πολιτική, αυξάνοντας κατά 10 τρισ. γεν σε περίπου 65 δισ. γεν το πρόγραμμα αγοράς κεφαλαίων της σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το Συμβούλιο πολιτικής της ψήφισε ομόφωνα να παραμείνει το βασικό επιτόκιο σταθερό μεταξύ 0% και 0,1%.

«Προς το παρόν, η τράπεζα

θα ακολουθήσει δυναμική χαλάρωση της νομισματικής πολιτική, προχωρώντας σε πολιτική σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα Αγοράς Κεφαλαίων κυρίως μέσω της αγοράς χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Πρόκειται για το δεύτερο βήμα χαλάρωσης από τον Οκτώβριο με στόχο να βοηθήσει την αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού σε 1,0% σύμφωνα με την τράπεζα.

«Η προοπτική για την οικονομία της Ιαπωνίας συνεχίζει να ενέχει ψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές και τα αποτελέσματα του χρεωστικού προβλήματος της Ευρώπης, την προσφορά και τη ζήτηση του ηλεκτρισμού και τα αποτελέσματα της ανατίμησης του γεν», προστίθεται.

Αναφέρεται επίσης ότι «ο στόχος της αντιμετώπισης του αποπληθωρισμού θα επιτευχθεί μέσω προσπαθειών που θα ενισχύσουν την προοπτική ανάπτυξης και θα στηρίξουν την χρηματοπιστωτική πλευρά».

Η δράση που ανέλαβε η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενίσχυσε το δολάριο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, με την τιμή αγοράς του δολαρίου να κυμαίνεται στα 77,92 γεν, σημειώνοντας αύξηση από 77,59 πριν την ανακοίνωση, ενώ ο δείκτης Nikkei κινήθηκε θετικά κατά τη διάρκεια του απογεύματος.

Στις 06:30 ώρα Κύπρου ο δείκτης είχε σημειώσει άνοδο 0,65% στις 9.057,50 μονάδες μετά το κατά 0,15% χαμηλότερο κλείσιμο της πρωινής συνεδρίας στις 8.985,79 μονάδες.

Η επιπρόσθετη χαλάρωση «ήταν σίγουρα μια έκπληξη για τη νομισματική αγορά», δήλωσε στο Dow Jones Newswires ο ανώτερος χρηματιστής της UBS Hirotsugu Inoue.

Η επιπρόσθετη χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα αυξάνει την προσφορά κεφαλαίων στην οικονομία, αποδυναμώνοντας έτσι το νόμισμα.

Η κίνηση αυτή έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση της ετήσιας συρρίκνωσης της οικονομίας της Ιαπωνίας κατά 2,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2011, αποτέλεσμα χειρότερο από τις εκτιμήσεις και που κρίθηκε ότι οφείλεται στο δυνατό γεν, την πτωτική τάση της ζήτησης από το εξωτερικό και τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την παραγωγή στην Ταϋλάνδη.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργικού και 0,9% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011. Αυξήθηκε κατά 4,4% το 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα