ΗΠΑ: Να προετοιμαστεί προσεκτικά η συμμετοχή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη

12:16 12/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ευκαιρία για στενότερη συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ, σε διάφορους τομείς, θα δώσει η συμμετοχή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, μιλώντας στην τελετή λήξης

εκπαίδευσης πυροτεχνουργών της Εθνικής Φρουράς από εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Ηλίας Παπακυριακού», παρόντος και του Αμερικανού Πρέσβη Τζoν Κόνιγκ.

Ο κ. Κόνιγκ είπε πως η συμμετοχή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ και τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ.

Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το ενδιαφέρον της Κύπρου να έρθει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε, ανέφερε, ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη πρέπει να προετοιμαστεί με προσοχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα έχει «θετική και παραγωγική επίδραση» στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, αλλά και στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, την οποία «όλοι επιδιώκουμε».

Την ίδια ώρα ο κ. Κόνιγκ είπε πως η πολιτική των ΗΠΑ αναφορικά με την ανάπτυξη του φυσικού πλούτου της Κύπρου είναι «πολύ συνεπής». Στηρίζουμε, ανέφερε, το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να αναπτύξει αυτούς τους πόρους και ταυτόχρονα ενθαρρύνουμε όλα τα εμπλεκόμενα σε αυτό το θέμα μέρη, να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Ο Υπουργός Άμυνας είπε πως οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ είναι εξαίρετες και σημείωσε ότι η ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων αυτών αποτελεί προτεραιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη και προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση θα εργαστεί «σκληρά».

Σημείωσε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη θα δώσει στις δύο χώρες «την ευκαιρία για στενότερη συνεργασία σε πολλούς τομείς».

«Θα εργαστούμε για την ανάπτυξη ακόμη περισσότερων συνεργασιών στο μέλλον με τις ΗΠΑ» είπε ο Υπουργός.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στα αποθέματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ευημερία του κυπριακού λαού, αλλά και για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι «οι απειλές και οι προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου από την τουρκική πλευρά δεν γίνονται αποδεκτές καθότι όλες μας οι ενέργειες γίνονται μέσα στα πλαίσια των προνοιών του διεθνούς δικαίου».

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση πυροτεχνουργών της Εθνικής Φρουράς από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως έδωσε τη δυνατότητα στους προσωπικό της Εθνικής Φρουράς να αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία, σε θέματα ασφαλούς διαχείρισης, αποθήκευσης και καταστροφής πυρομαχικών.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση για ασφαλή διαχείριση, αποθήκευση και καταστροφή πυρομαχικών, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά συμβάντα του παρελθόντος.

«Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, αλλά και δική μου προτεραιότητα η ασφάλεια των οπλιτών και των αξιωματικών, αλλά και των πολιτών» είπε ο Υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έδωσε «ξεκάθαρες οδηγίες» για να γίνει απογραφή και αξιολόγηση της κατάστασης όλων των πυρομαχικών.

Πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται σύντομα πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο με εισηγήσεις για τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν άμεσα για να γίνει συστηματική αξιολόγηση όλων των πυρομαχικών, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα ενεργήσει το Υπουργείο μετά την αξιολόγηση.

«Δεν θα επιτρέψουμε επανάληψη ακόμα μιας εθνικής καταστροφής στον τόπο μας, όπως αυτή που έγινε στο Μαρί», υπογράμμισε ο κ. Φωτίου.

Σε σχέση με την εκπαίδευση που ολοκληρώθηκε, ο Αμερικανός Πρέσβης είπε πως η διαχείριση των αποθεμάτων των πυρομαχικών από την κυπριακή Κυβέρνηση παρουσιάζει προκλήσεις. Πρόσθεσε πως η εκπαίδευση και συνεργασία του κυπριακού και αμερικανικού στρατού «δεν τελειώνει σήμερα». «Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας για τις ανάγκες της Κύπρου στους ερχόμενους μήνες» είπε.

Παρών στην τελετή λήξης της εκπαίδευσης των πυροτεχνουργών της ΕΦ ήταν, μεταξύ άλλων, και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Στρατηγός Στυλιανός Νάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα