ΙΠΕ: €63,9 εκατ. σε κυπριακούς φορείς από ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα

11:05 23/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, που φτάνει τα 63,9 εκατομμύρια ευρώ, εξασφάλισαν κυπριακοί φορείς μέσα από τη συμμετοχή τους στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη 2007-2013, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ).

«Οι επιδόσεις της Κύπρου κρίνονται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικές, αφού την τελευταία πενταετία υπογράφηκαν συνολικά 289 συμβόλαια για εκπόνηση ερευνητικών

έργων, τα οποία επιλέγηκαν με άκρως ανταγωνιστική διαδικασία», τονίζει ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) Βασίλειος Τσάκαλος.

Τα αποτελέσματα αυτά, προσθέτει ο κ. Τσάκαλος, αποδεικνύουν τη δυνατότητα των ερευνητών της χώρας μας να ανταγωνιστούν τους συναδέλφους τους από όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. σε υψηλό επίπεδο ερευνητικής αριστείας.

«Η επιτυχία των κυπριακών φορέων δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο, αφού διευρύνει σημαντικά την εμπειρία των κυπριακών φορέων, αναβαθμίζει τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού, ενισχύει τη διεθνή δικτύωση και συνεισφέρει στη χρήση σύγχρονων ερευνητικών υποδομών».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα Προγράμματα Πλαίσιο της Ε.Ε. αποτελούν το βασικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και σε αυτά εντάσσονται δράσεις και εργαλεία για την προώθηση της έρευνας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους ερευνητικούς τομείς αιχμής.

Το τρέχον Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο (7ο ΠΠ) προκηρύχθηκε το Δεκέμβριο του 2006 και είναι το αποτέλεσμα πολυετών διαβουλεύσεων με την επιστημονική κοινότητα, ερευνητικά ιδρύματα, φορείς χάραξης πολιτικών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Το Πρόγραμμα καλύπτει τη χρονική περίοδο 2007-2013 και έχει συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει τα 53,2 δις ευρώ.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό που θα καλύπτει την περίοδο 2014-2020 και θα φέρει την ονομασία «Ορίζοντας 2020».

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη αποφασιστεί οι κανόνες συμμετοχής και χρηματοδότησης, καθώς και η κατανομή των περίπου 70,2 δις ευρώ που θα διατεθούν κατά τη διάρκεια του Προγράμματος. Το Πρόγραμμα αναμένεται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το φθινόπωρο του 2013.

Κύριοι στόχοι είναι η αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων στην Ευρώπη, η επίτευξη επιστημονικής αριστείας και η ισχυροποίηση της Ευρώπης ως ηγέτιδας βιομηχανικής δύναμης.

Ο «Ορίζοντας 2020», αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση της Ένωσης Καινοτομίας, μιας εμβληματικής πρωτοβουλίας που αποτελεί μέρος της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το ΙΠΕ έχει την ευθύνη διαχείρισης και προώθησης του 7ου ΠΠ στην Κύπρο.
Προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή κυπριακών φορέων στο Πρόγραμμα, λειτουργοί του ΙΠΕ έχουν οριστεί ως Εθνικά Σημεία Επαφής για κάθε Θεματική Προτεραιότητα ή Δράση του 7ου Προγράμματος, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους ερευνητές και ερευνητικούς φορείς πληροφόρηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν γενική ενημέρωση για το 7ο ΠΠ, τις διαδικασίες και τους κανόνες συμμετοχής, συμβουλές για την ετοιμασία και υποβολή των ερευνητικών προτάσεων καθώς και τη διαχείριση των Έργων, ενώ παράλληλα διοργανώνονται δραστηριότητες εκπαίδευσης και προβολής, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα