”Καυτά” θέματα για το μέλλον της Ευρωζώνης εξετάζονται στη Σύνοδο Κορυφής

18:12 28/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με ένα διπλό στόχο, την λήψη μέτρων για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την απασχόληση, καθώς και την προώθηση μηχανισμών που θα καθησυχάσουν τις αγορές και θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο για τη «πακέτο» της ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει την κινητοποίηση 120-130 δισ. ευρώ (1% του κοινοτικού ΑΕΠ), για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στις μεταφορές, την ενέργεια, τα δίκτυα, καθώς επίσης τη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης στους νέους.

Το παραπάνω ποσό θα προέλθει από την αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την έκδοση ομολόγων έργων με εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, και την πλήρη αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, ώστε να στραφούν σε δράσεις για την απασχόληση. Ένα μέρος του ποσού θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα μέσω μόχλευσης στις αγορές που θα κάνει η ΕΤΕπ.

Οι οριστικές αποφάσεις για την ανάπτυξη αναμένεται να ανακοινωθούν απόψε από τους Προέδρους της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σήμερα θα συζητηθεί, επίσης, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή η χρηματοδότηση της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Πρόκειται για μια πολιτική συζήτηση σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για την παραπάνω περίοδο, όπου υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών με καθαρή συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό και των φτωχότερων κρατών μελών. Η πρόταση της Κομισιόν καθορίζει τον κοινοτικό προϋπολογισμό σε περίπου 1 τρισ. ευρώ για την παραπάνω περίοδο. Η συζήτηση θα γίνει με βάση την πρόταση της Επιτροπή και την επικαιροποίηση που έκανε η απερχόμενη Δανική Προεδρία, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία επί Κυπριακής Προεδρίας μέχρι το τέλος του έτους.

Στα υπόλοιπα θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της Ευρωζώνης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία, αντίθετα οι συζητήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, κάτι που κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό με δεδομένη την αναταραχή που επικρατεί στην αγορά ομολόγων, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει την αρνητική στάση της, εμμένοντας στην δική της άποψη που δεν συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών, ό,τι δηλαδή η δημοσιονομική πειθαρχία και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επιλύσουν τη σημερινή κρίση δημόσιου χρέους.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση όλες οι χώρες με εξαίρεση τη Γερμανία υποστηρίζουν την πρόταση της Κομισιόν και του Προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι για ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων προς την κατεύθυνση της κεντρικής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την εγγύηση σε πανευρωπαικό επίπεδο των καταθέσεων των πολιτών.

Βασικό συστατικό της πρότασης είναι η ανάθεση του ρόλου της εποπτείας των μεγάλων

Keywords
Τυχαία Θέματα