Καμία εταιρεία δεν θα υποκύψει στους τουρκικούς εκβιασμούς στην ΑΟΖ, λέει ο Ομήρου

11:22 2/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την πεποίθηση ότι καμία χώρα και εταιρεία δεν θα υποκύψει στους τουρκικούς εκβιασμούς για απόσυρση του ενδιαφέροντος σε σχέση με τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Προσφωνώντας τη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης, με θέμα τη ρωσο-κυπριακή επιχειρηματική συνεργασία, σε ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας, ο κ. Ομήρου είπε ότι η Ρώσικη Ομοσπονδία αποτέλεσε παραδοσιακό σύμμαχο στη διεθνή σκηνή και υποστηρικτή των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στη Ρωσία και η Μόσχα αναδεικνύεται σε σημαντικό οικονομικό εταίρο της Λευκωσίας.

Η συνάντηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσικής Κοινοβουλευτικής Ευρωπαϊκής Λέσχης της Δούμας.

«Η συνεχής ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας δεν οφείλεται μόνο στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που τις συνδέουν, αλλά και στις κοινές αξίες και αρχές, τις οποίες οι δύο πλευρές ενστερνίζονται και διαρκώς στηρίζουν», είπε ο κ. Ομήρου.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική ηγεσία, αλλά και ο κυπριακός λαός στο σύνολό του, εκτιμούν τις θέσεις αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ειδικά στα πλαίσια του ΟΗΕ, με την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε εξάλλου ότι η στενή σχέση Κύπρου και Ρωσίας εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, περιλαμβανομένου του επιχειρηματικού, όπου παρατήρησε ότι οι ανταλλαγές βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα και συνεχώς αυξάνονται.

«Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στη Ρωσία, ενώ παράλληλα η εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών καθιστά τη Ρωσία έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Ομήρου.

Συμπλήρωσε ότι οι δύο χώρες αντιλαμβάνονται τη μεταξύ τους σχέση ως εταιρική, λόγω της επιχειρηματικής δραστηριότητας Κύπριων επιχειρηματιών στη Ρωσία και Ρώσων επιχειρηματιών στην Κύπρο, ενώ είπε ότι γίνονται ειλικρινείς προσπάθειες ώστε να αρθούν τα λίγα εμπόδια για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των επιχειρηματικών και εμπορικών ανταλλαγών.

Ακολούθως, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για επέκταση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, όπου σημείωσε και το ρωσικό ενδιαφέρον στα πλαίσια του δεύτερου γύρου αδειοδότησης.

Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία, μέσω απειλών, αντιδρά στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και προβαίνει, μεταξύ άλλων, σε προειδοποιήσεις προς τις οικείες κυβερνήσεις των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, με στόχο να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.

«Αυτή η στάση, η οποία λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Keywords
Τυχαία Θέματα