Κατέθεσε και αντεξετάστηκε σήμερα ο Α/σ Νίκος Γεωργιάδης για την έκρηξη στο Μαρί

17:57 22/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

O αντισυνταγματάρχης Νίκος Γεωργιάδης που υπηρετούσε από το 2010 στη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, κατέθεσε σήμερα ως 11ος μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Ο μάρτυρας ανέγνωσε στο δικαστήριο την κατάθεσή του στην Αστυνομία που λήφθηκε μετά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί καθώς και τις ανακριτικές του καταθέσεις. Ο κ. Γεωργιάδης στην κατάθεση του ανέφερε ότι ενεπλάκη στο θέμα του φορτίου του πλοίου «Monchegorsk» τον Φεβρουάριο του 2011 όταν ο νέος διευθυντής της ΔΥΠ Λάμπρος Λάμπρου του έδωσε οδηγίες για να παραστεί σε σύσκεψη στο ΥΠΑΜ που πραγματοποιήθηκε στις 7/2/2011. Στη σύσκεψη, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο τότε Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας είχε αναφέρει στον τότε ΥΠΕΞ «Μάρκο μου το φορτώσετε (το φορτίο) τζαι ετραβήσετε πίσω. Δεν βλέπω να γίνεται τίποτε».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στους παρισταμένους στη σύσκεψη, σύμφωνα με την κατάθεσή του ότι «τα εμπορευματοκιβώτια δεν είναι τρόπος αποθήκευσης αλλά για μεταφορά πυρομαχικών για μία μέρα, ή μια βδομάδα ή ένα μήνα. Δεδομένου ότι ο σταθεροποιητής της πυρίτιδας αλλοιώνεται λόγω ψηλών θερμοκρασιών, υγρασίας και του χρόνου έκθεσής τους στον ήλιο και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τρεις αυτοί παράγοντες είναι εναντίον μας, πίστευα ότι είχαμε χρόνο για να πάρουμε μέτρα καταστροφής του φορτίου. Η καύση για καταστροφή του υλικού είχε τεθεί στο τραπέζι ως λύση».

Στην κατάθεση του είχε αναφέρει ακόμα ότι δύο και πλέον ιδιωτικές εταιρείες με τις οποίες επικοινώνησε για μεταφορά δειγμάτων της πυρίτιδας για έλεγχο στην Ελλάδα δεν αναλάμβαναν το έργο αυτό και σημείωσε πως είχε κάνει σκέψεις για μεταφορά των δειγμάτων με ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος C 130 και η απάντηση ήταν μάλλον θετική.

Στην ανακριτική κατάθεσή του που λήφθηκε στις 30/7/2011 ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη σύσκεψη της 7/2/2011 ο τότε ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού είχε αναφέρει ότι «πηγαίνοντας στον ΟΗΕ δυο φορές αγοράζαμε χρόνο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος ξεκίνησε τη διαδικασία αποστολής δειγμάτων της πυρίτιδας στην Ελλάδα στις 8/2/2011 με προφορικές διαταγές χωρίς να περιμένουμε γραπτή διαταγή και πρόσθεσε ότι «καμιά διαταγή δεν ήρθε στην ΔΥΠ – ΓΕΕΦ που να ορίζει ευθύνη του φορτίου».

Ο αντισυνταγματάρχης Γεωργιάδης είπε επίσης ότι στις 11/7/2011 ο διευθυντής της ΔΥΠ συνταγματάρχης Λάμπρος Λάμπρου τού τηλεφώνησε και τού είπε να παραλάβει έγγραφο από το επιτελικό γραφείο του αρχηγού του ΓΕΕΦ. Στις 18.30 της 11/7/2011 ο κ. Γεωργιάδης είχε παραλάβει από τον οδηγό του επιτελικού γραφείου του αρχηγού του ΓΕΕΦ το έγγραφο και όταν το διάβασε κατάλαβε ότι αυτό αφορούσε ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν για το φορτίο του πλοίου το οποίο όμως είχε εκραγεί το ίδιο πρωινό.

Συζήτησε μάλιστα για το θέμα με τον προϊστάμενο του (Λ. Λάμπρου) για το κατά πόσον δηλαδή ήταν σκόπιμο να αποσταλεί στον

Keywords
Τυχαία Θέματα