Καθήκον όλων να αγωνιστούμε για λύση, τονίζει ο Υπ. Παιδείας

17:00 14/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Καθήκον όλων μας είναι να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να ξεφύγουμε οριστικά από τις οδυνηρές συνέπειες του τραγικού Ιούλη του 1974 και της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη μικρή μας πατρίδα σήμερα, δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος.

Μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Εθνάρχη Μακάριου Γ’, ο κ. Κενεβέζος είπε: «Εμείς κρατάμε την εικόνα του Ηγέτη που είχε το μοναδικό χάρισμα να ενώνει, να εμπνέει προσφέροντας αφειδώλευτα τη ζωή και την ψυχή του για τον τόπο μας, που τον αγάπησε και υπόφερε γι’ αυτόν μέχρι

τη στιγμή του θανάτου του».

«Η τιμή στο Μακάριο δεν μπορεί να εξαντλείται σε επιμνημόσυνες δεήσεις και επετειακούς λόγους. Είναι αεί παρών στις καρδιές και στη συνείδησή μας. Τον συναντάμε καθημερινά: ένα σούρουπο στα βουνά μας, ένα πρωινό εδώ στο χωριό του, ένα απόγευμα ν’ απευθύνει τους ιστορικούς εκείνους λόγους του στην Αρχιεπισκοπή, στη Λευκωσία. Κάποτε μιλώντας με τα παιδιά κι άλλοτε να περπατά μοναχός και να προσεύχεται. Κρατάμε το μεγαλείο του, τη σοφία του, τη γαλήνη του και την αγάπη του για την Κύπρο και το λαό της», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας.

Ο Μακάριος, είπε, ζύμωσε την προσωπικότητά του μέσα από τις ελληνικές παραδόσεις, τίμησε τον τίτλο της Εθναρχίας, ηγήθηκε πολιτικά του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, τερμάτισε μαζί με το λαό του την αποικιοκρατία και έθεσε τις βάσεις για την περίοδο της ανεξαρτησίας, «μιας ανεξαρτησίας δυστυχώς φαλκιδευμένης και όχι τέτοιας ως την ονειρεύτηκε και με αίμα την διεκδίκησε ο λαός μας», όπως σημείωσε.

«Με δοτό Σύνταγμα», συμπλήρωσε, «που ενσωμάτωνε πρόνοιες που το καθιστούσαν μη λειτουργικό και με τα αδιέξοδα αναπόφευκτα. Για τον Αγώνα του Μακάριου να αποφύγει τα αδιέξοδα και τους κινδύνους, μίλησαν και μιλούν οι ειδικοί αναλυτές και η κρίση τους είναι σαφώς θετική και ξεκάθαρη».

Ανέφερε ακόμα πως «ο απολογισμός για τη ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου Μακάριου του Γ’ είναι σχεδόν αδύνατος γιατί στην πατρίδα μας, όπου η κατοχή από τις δυνάμεις του Αττίλα εξακολουθεί να υφίσταται, στο νησί μας που θυσιάστηκε λόγω της προδοσίας και του εγκλήματος του 1974, στην Κύπρο της θεσμικής, της οικονομικής και της κοινωνικής κρίσης, τα μηνύματα δεν είναι αυτά που θα έπρεπε να είναι».

Καταληκτικά είπε πως «στη μνήμη μας ζει πάντα η μεγάλη του μαρτυρική πορεία για την ελευθερία και την πρόοδο του κυπριακού λαού και το αναγνωρισμένο διεθνώς κύρος του, η ακέραιη προσωπικότητά του, η εργατικότητα, η αξιοσύνη του είναι στοιχεία του χαρισματικού Ηγέτη, που κατάφερε να κάνει την Κύπρο γνωστή στα πέρατα του κόσμου».

Keywords
Τυχαία Θέματα