Καζαμίας: Δηλώσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες το 2012

17:36 26/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ρωσικό δάνειο ύψους 2,5 δις σε συνδυασμό με κάποιες ανανεώσεις χρεογράφων που λήγουν εντός του 2012, καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου για το τρέχον έτος.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις μετά τις απορίες που δημιουργήθηκαν για το κατά πόσον η Κύπρος

θα καλύψει φέτος τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους, έπειτα από την εξαγγελία δημοπρασίας γραμματίων δημοσίου.

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Καζαμίας διευκρίνισε ότι αυτό το οποίο είχε πει ήταν ότι ”με το δάνειο των 2,5 δις ουσιαστικά κρίνουμε ότι καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες είναι γιατί είχαμε υπόψη μας εκ των προτέρων από βραχυπρόθεσμους δανειστές μας τις προθέσεις τις οποίες μας είχαν ανακοινώσει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρεογράφων και γραμματίων που έχουν στο χέρι τους ήταν προς ανανέωση”.

Εξήγησε πως όταν δήλωνε ότι με τα 2,5 δις καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες ”σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα ότι με εκείνα τα 2,5 δις θα ξοφλήσουμε όλες τις δανειακές μας ανάγκες, οι οποίες θα λήξουν μέχρι και το Δεκέμβριο του 2012 και θα παραμείνουμε μονάχα με αυτό”.

Υπενθύμισε επίσης ότι είχε δηλώσει ότι ”με τις δυνατότητες που ήδη μας προσφέρονται και με τη λήψη του δανείου των 2,5 δις θα καλύψουμε και το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο θα παρουσιάζετο στο τέλος του 2011, αυτό που αναμένουμε ότι θα έχουμε το 2012 και την εξόφληση κάποιων χρεογράφων που κάτοχοί τους ήταν κάποιοι μέτοχοι του εξωτερικού, έχοντας υπόψη ότι σε μεγάλο βαθμό δανειστές μας από το εσωτερικό, είχαν ήδη την πρόθεση και προειλημμένη απόφαση να ανανεώσουν” τα χρεόγραφα που κρατούν.

Οπως εξήγησε ο κ. Καζαμίας, μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου ”ουσιαστικά λήγουν 1,3 δις και μέσα στην ίδια περίοδο εμείς εκδίδουμε για 800 εκατομμύρια δηλαδή μισό δις λιγότερα. Αυτό το μισό δις καλύπτεται από το μακροπρόθεσμο δάνειο το οποίο έχουμε εξασφαλίσει και όπως ανακοινώσαμε σήμερα έχει παραληφθεί η δεύτερη δόση”.

”Ομως είναι λάθος, με όλο το σεβασμό προς οποιουσδήποτε σχολιαστές. ότι δεν ισχύουν, προτού βγει ο πρώτος μήνας του 2012, αυτά τα οποία υποσχέθηκε ο ΥΠΟΙΚ ότι με τη λήψη του ρωσικού δανείου καλύπτουμε τις ανάγκες μας”, είπε.

Οι τράπεζες είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στο ελληνικό ”κούρεμα”

Κρίνω ότι όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, πως οι τράπεζες είναι σε θέση να ανταποκριθούν με τις δικές τους δυνάμεις και να λύσουν τα οποιαδήποτε ερωτήματα και απαιτήσεις τους ζητηθούν με βάση την απόφαση που θα έχει σχέση με την αξία των ελληνικών ομολόγων, δήλωσε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση αυτή δεν είναι μόνο άποψη του ΥΠΟΙΚ.

Οπως είναι γνωστό, μετά την απόφαση για κούρεμα 50% του ελληνικούς χρέους, οι κυπριακές τράπεζες (Κύπρου και Μαρφίν) θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα κεφαλαιακό απόθεμα 3,53 δις ευρώ, προκειμένου να διατηρούν το δείκτη των κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 9%, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Ε

Keywords
Τυχαία Θέματα