Καζαμίας: Στο 2,4% το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012

19:12 8/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Στο 2,4% του ΑΕΠ θα περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012, μετά και την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων υπερβαίνοντας έτσι το στόχο που τέθηκε από την ΕΕ για έλλειμμα 2,8%, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, παρουσιάζοντας ενώπιον της Ολομέλειας τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής,

ο κ. Καζαμίας υπενθύμισε την διορία της 15ης Δεκεμβρίου που τέθηκε από την Κομισιόν υπογραμμίζοντας πως «δεδομένων των πολύ στενών χρονικών περιθωρίων, θα πρέπει όλοι μας να ενεργήσουμε άμεσα και αποφασιστικά».

«Σε αντίθετη περίπτωση» είπε, «το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών θα μας επιβάλει κυρώσεις, όπως προνοεί το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης που έχει συμφωνηθεί πρόσφατα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Το κυριότερο, όμως είναι, αν δεν ανακτήσουμε την χαμένη μας αξιοπιστία ως οικονομία, οι αγορές θα εξακολουθήσουν να απαιτούν απαγορευτικά επιτόκια για να μας χρηματοδοτήσουν, με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, «τα δεδομένα αυτά, καθιστούν τον προϋπολογισμό για το 2012 ιδιαίτερα κρίσιμο και καθοριστικό για τη μελλοντική πορεία της κυπριακής οικονομίας».

Επεσήμανε ότι «η Κυβέρνηση, μη έχοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της, με τυχόν υπερψήφιση του προϋπολογισμού δεν έχει να κερδίσει τίποτα απολύτως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

«Αντίθετα, η αντιπολίτευση δικαιούται να ζητήσει εύσημα για υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα με τυχόν καταψήφιση του προϋπολογισμού και των προτεινόμενων νομοθετημάτων η αντιπολίτευση δεν έχει επίσης τίποτα να κερδίσει εις βάρος της κυβέρνησης και του συμπολιτευόμενου κόμματος. Αντίθετα, θα οδηγήσει τόσο την οικονομία όσο και τον τόπο γενικότερα σε μια πιο βαθιά κρίση. Και από μια τέτοια κατάσταση δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Απλά θα χάσει ο τόπος και το κοινωνικό σύνολο», υπογράμμισε.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη έγκρισης του προϋπολογισμού και των προτεινόμενων μέτρων, ο κ. Καζαμίας είπε πως «αποδεχόμενοι ότι ελάχιστος κοινός παρονομαστής της έγνοιας όλων μας είναι βασικά το δημόσιο συμφέρον καλούμαστε πάντες να προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας, χωρίς σκοπιμότητες, εμπάθειες και υστεροβουλίες, έτσι που να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να αποτρέψουμε επιδείνωση της κατάστασης. Εξάλλου, επί ερειπίων κανένας μα κανένας δεν μπορεί να δρέψει δάφνες».

Στην ομιλία του, ο κ. Καζαμίας είπε ότι μετά τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κατέλθει γύρω στο 2,4% του ΑΕΠ, πετυχαίνοντας έτσι δημοσιονομική βελτίωση της τάξης των 4 ποσοστιαίων μονάδων. «Το μέγεθος της βελτίωσης αυτής κρίνεται ως ικανοποιητικό λαμβανομένου του υποτονικού ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε όμως ότι και στο επόμενο έτος θα συνεχίσουν να υπάρχουν ιδιαίτερες προκλήσεις λόγω

Keywords
Τυχαία Θέματα