Κέρδη 63, 7 εκ. ευρώ για τη Cyta το 2012, ευοίωνες οι προβλέψεις για το 2013

16:21 16/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θετικά αποτελέσματα κατέγραψε η Cyta το 2012 παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με τα κέρδη της από εργασίες να ανέρχονται στα €63,7εκ. σε σύγκριση με €67,2εκ. το 2011. Την ίδια ώρα ευοίωνες είναι οι προβλέψεις του οργανισμού και για το 2013.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του οργανισμού παρουσίασε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Αμφιθέατρο των Κεντρικών Γραφείων της Cyta στη Λευκωσία ο Πρόεδρος του ΔΣ Στάθης

Κιττής ο οποίος επεσήμανε πως μέσα σε ένα πολύ δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και απέναντι σε έντονο ανταγωνισμό, η Cyta, με σοβαρή και συνετή διαχείριση των οικονομικών της, κατάφερε να έχει θετικά αποτελέσματα και την ίδια ώρα, να σταθεί στο πλευρό της χώρας, τις κρίσιμες ώρες της οικονομικής κρίσης.

Αναφερόμενος ειδικά στα οικονομικά αποτελέσματα του 2012, ο κ. Κιττής είπε ότι το κέρδος από εργασίες παρέμεινε περίπου στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, αφού ανήλθε σε €63,7εκ. σε σύγκριση με €67,2εκ. το 2011. Μετά όμως την απομείωση για λογιστικούς σκοπούς που αφορά την επένδυση στην εταιρεία Digimed Communications Ltd ύψους €21 εκ. το καθαρό κέρδος έτους ανήλθε στα €40,3 εκ.

Όπως εξήγησε, υπό τις περιστάσεις τα πιο πάνω αποτελέσματα θεωρούνται πολύ ικανοποιητικά σε σύγκριση με άλλες εταιρείες αναλόγου μεγέθους που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Τα έσοδα από υπηρεσίες για το έτος επηρεάστηκαν, αφενός από τη μείωση των εσόδων της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και αφετέρου από την αύξηση των εσόδων από τις ευρυζωνικές υπηρεσίες και τις διάφορες άλλες υπηρεσίες. Όσον αφορά τα έξοδα λειτουργίας, αυτά παρουσίασαν μείωση €8,7εκ. ως αποτέλεσμα του στρατηγικού έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφορικά με τη βελτίωση της διαχείριση του κόστους.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου τόνισε την ανάγκη για αλλαγή στο νομικό καθεστώς της Cyta, που θα της επιτρέψει να εκσυγχρονισθεί, να γίνει πιο παραγωγική και πιο ανταγωνιστική, σημειώνοντας με έμφαση ότι αυτές οι αλλαγές θα της επιτρέψουν να μειώσει και το κόστος λειτουργίας της.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα νέα οικονομικά δεδομένα και το Μνημόνιο το οποίο, όπως είπε, «θέτει επιτακτικά θέματα αλλαγών και εξυγίανσης του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, ως μέρος των υποχρεώσεων που θα αναλάβει η χώρα μας για την οικονομική της στήριξη από την Ευρώπη, με πρώτιστο μέτρο τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, αφού οι εταίροι μας πιστεύουν ότι μόνο με αυτό το μέτρο θα επιτευχθεί μείωση του κόστους τους και ανάπτυξη του ανταγωνιστικού τους ρόλου», ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta είπε ότι η Cyta δεν έχει αρνηθεί ποτέ ότι επιβάλλεται να γίνουν δομικές αλλαγές στο καθεστώς της, στον τρόπο λειτουργίας της και στη μείωση του αριθμού του προσωπικού της, για να μειώσει, αντίστοιχα, το κόστος της, να εκσυγχρονισθεί και να γίνει πιο παραγωγική και πιο ανταγωνιστική.

Υπέδειξε μάλιστα ότι το 2012 η Cyta εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτική που οδήγησε σε μείωση του προσωπικού (ήδη κενώθηκαν 300 και πλέον θέσεις προσωπικού). «Σε συνεργασία με τη διεύθυνση του Οργανισμού, έχουμε εκπονήσει σχέδιο για περαιτέρω μείωση του προσωπικού, κατά τρόπο, βεβαίως, που δεν θα επηρεάσει την παραγωγικότητα και το δυναμισμό του, ενώ, όσον αφορά τον ετήσιο προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2013, τον έχουμε μειώσει κατά 10%» είπε.

Ανέφερε ακολούθως ότι η Cyta αποτελεί βασικό πυλώνα στην ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οικονομίας και της κοινωνίας, από της ίδρυσής της. «Είναι 100% κυπριακή εταιρεία, της οποίας ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη μένουν στον τόπο, ενισχύοντας την απασχόληση και επιχειρηματικότητα του τόπου και κατ’ επέκταση την οικονομία της χώρας, ενώ την ίδια ώρα προσφέρει εργασία σε χιλιάδες Κύπριους πολίτες» είπε, προσθέτοντας πως με τις μεγάλες επενδύσεις της σε υποδομές και σε εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιών, εγγυάται τη μακροπρόθεσμη ευημερία και ανταγωνιστικότητα της Κύπρου, ενώ με ίδια κεφάλαια χρηματοδοτεί τις τεράστιες επενδύσεις της, προς όφελος και του τελευταίου καταναλωτή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Cyta Hellas, η οποία, όπως σημείωσε, παρουσιάζει αύξηση στους ενεργούς της πελάτες, ενώ με τα κατάλληλα μέτρα για περιορισμό του κόστους της, μπαίνει σε λειτουργική επικερδότητα.

Για τη Cytavision είπε ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για διατήρηση της ανοδικής της πορείας επειδή, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, η υπηρεσία αποτελεί για τους πελάτες σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του triple-play (τηλεφωνία, διαδίκτυο, τηλεόραση) της Cyta.

Ο κ. Κιττής, ολοκληρώνοντας, είπε ότι βασικός στόχος παραμένει η συνέχιση της στρατηγικής ανάπτυξης, έτσι ώστε να παραμείνει ο Οργανισμός κερδοφόρος, για να προσφέρει στους Κύπριους πολίτες εξελιγμένες, ποιοτικές υπηρεσίες ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και να στηρίζει τη χώρα.

Κληθείς να σχολιάσει την, κατά το δημοσιογράφο, επίθεση που δέχεται η Cyta από την Κυβέρνηση, ο κ. Κιττής είπε σήμερα δεν επιθυμεί να σχολιάσει αυτά τα θέματα κατά τη σημερινή μέρα, σημείωσε ωστόσο ότι η Cyta δέχεται πλήγματα από πολλούς και πως ο κόσμος μπορεί να κρίνει. Ζήτησε παράλληλα αντικειμενικότητα από τα ΜΜΕ και να καλύπτουν και τη φωνή της Cyta. «Μέχρι εδώ θα μείνω, δεν θα χαλάσω τη γιορτή της Cyta, έκαμαν αρκετή τέτοια δουλειά κάποιοι άλλοι» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το μέλλον της Cyta ο κ. Κιττής είπε ότι «το μέλλον της Cyta πρέπει όχι μόνο να είναι για όλους σίγουρο αλλά να το κάνουμε σίγουρο, γιατί η Cyta δεν παίρνει από την πολιτεία αλλά προσφέρει στην πολιτεία και τη στηρίζει».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta Άριστος Ριρής είπε ότι παρά τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση ειδικά για το 2013 και τη συνεπακόλουθη μείωση εσόδων που έχει η Cyta, οι προβλέψεις είναι θετικές για το 2013. «Η Cyta ως σύγχρονος οργανισμός που πάντα εκσυγχρονιζόταν βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά σε ένα σταυροδρόμι αλλαγών. Η αγορά έχει αλλάξει, χρειάζεται οπωσδήποτε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της αγοράς, στην Κύπρο έχουμε πλήρη ανταγωνισμό και χρειάζεται οπωσδήποτε κι εμείς να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για περαιτέρω εκσυγχρονισμό. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή και το μέλλον της Cyta είναι πολύ ευοίωνο τόσο για τον ίδιο τον οργανισμό όσο και προς όφελος της Κυβέρνησης και της ίδιας της κοινωνίας» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση γιατί το Ταμείο Συντάξεων της Cyta δεν αγόρασε το τεμάχιο γης δίπλα από το τ/κ τεμάχιο που ανήκει στον πεθερό του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ο κ. Κιττής επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει σε αυτό το θέμα που αφορά τις επενδύσεις του Ταμείου Συντάξεων της Cyta και αυτό όπως εξήγησε καθώς υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για το θέμα. «Επιφυλασσόμαστε να δώσουμε τις απαντήσεις όταν κληθούμε και τελειώσουν όλοι αυτοί που παρελαύνουν εκεί. Μετά που θα τελειώσουμε σας υπόσχομαι μια ευρεία δημοσιογραφική διάσκεψη στην παρουσία όλων των συνεργατών μας να δώσουμε όλη τη διάσταση που έχει να κάνει με τις επενδύσεις του Ταμείου Συντάξεων» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως το Ταμείο Συντάξεων και οι διαχειριστές του δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν καθώς τα πάντα έχουν γίνει με βάση επιστημονικές εκτιμήσεις ειδικών εμπειρογνωμόνων, μετά από σοβαρή δουλειά, υποδεικνύοντας μάλιστα πως αν αυτά τα 300 εκ. ευρώ που επενδύθηκαν από το υφιστάμενο Συμβούλιο ήταν κατατεθειμένα στις τράπεζες σήμερα θα ήταν ένα μεγάλο μηδενικό. «Τίποτα άλλο δεν έχω να απαντήσω σε αυτούς που μας επικρίνουν. Όλα είναι ανοιχτά και διάφανα αλλά θα τα πούμε στην ώρα τους» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αναφορικά με το τι μέτρα έλαβε ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει τις παρατηρήσεις της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας σε σχέση με θέματα διαφθοράς στη Cyta που έχουν να κάνουν με οχήματα και καύσιμα ο κ. Κιττής είπε ότι έχουν ληφθεί πάρα πολλά μέτρα συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης του εσωτερικού ελέγχου. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το θέμα των οχημάτων και των καυσίμων ο κ. Κιττής είπε ότι αμέσως διετάχθη έρευνα και πως η έρευνα έχει φτάσει στο τέλος της, τα ευρήματα των διάφορων Επιτροπών έχουν παραπεμφθεί στους νομικούς συμβούλους για τον περαιτέρω χειρισμό. Διαβεβαίωσε δε πως η Cyta λειτουργεί με πολύ ψηλά επίπεδα ελέγχου και σοβαρότητας και πως διαθέτει άριστο προσωπικό, αλλά και πως «τίποτε δεν θα μείνει που δεν θα αντιμετωπιστεί» και πως «εφόσον υπάρχει παρατυπία θα αποδοθούν ευθύνες».

Σε ερώτηση κατά πόσο θα ήταν καλό για τους πελάτες της Cyta να γίνει ιδιωτικοποίηση του οργανισμού μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια ο κ. Κιττής αφού ξεκαθάρισε πως το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Cyta είναι θέμα που αφορά την πολιτεία η οποία θα λάβει και τη σχετική απόφαση και όχι το ΔΣ της Cyta, είπε πως σε περίπτωση που η πολιτεία καταλήξει προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης τότε θα πρέπει πρώτα θα εξεύρει τις ρυθμίσεις στα θέματα που σχετίζονται με το προσωπικό του οργανισμού.

Επανέλαβε ωστόσο τη θέση του ΔΣ ότι δεν είναι προς το συμφέρον του τόπου να ιδιωτικοποιηθεί η Cyta, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα οργανισμό που δίνει στο κράτος και που έχει δώσει 650 εκ. ευρώ τα τελευταία 8-9 χρόνια.

Είπε ακόμη πως αν ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της Cyta προχωρήσει άμεσα «τότε θα ξεπουληθούν για τίποτε αυτοί οι οργανισμοί».

Εξήγησε ακόμη πως αν η Cyta ήταν στα χέρια ιδιώτη την ώρα του κινδύνου πτώχευσης του κράτους δεν θα δάνειζε το κράτος 200 εκ. ευρώ και δεν θα ήταν ο ιδιώτης αρωγός στην πολιτεία και στην κοινωνία.

Τέλος σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών στις πλατφόρμες ανόρυξης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Κιττής ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθεί το δίκτυο της Cyta θα συνδεθεί με δίκτυο ωκεανογραφικών εταιρειών και πως μέσα από αυτή τη σύνδεση θα δίνεται η δυνατότητα επικοινωνία της κάθε πλατφόρμας με την ακτή ή και με τις υπόλοιπες πλατφόρμες, και διεθνώς μέσω του δικτύου της Cyta. Όπως εξήγησε, η Cyta θα έχει ένα πολύ ικανοποιητικό εισόδημα από την επιχείρηση αυτή και χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε επένδυση. Πρόσθεσε πως οι αμερικάνικες εταιρείες οι οποίες θα εγκαταστήσουν το όλο σύστημα διάλεξαν την Κύπρο και τη Cyta ως τον πιο αξιόπιστο εταίρο σε όλη την περιοχή για την παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Keywords
cyta, cyta, ευρω, cyta hellas, εταιρεία, νέα, μνημονιο, κυπρος, hellas, cytavision, μμε, ριρής, τραπεζες, αοζ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, μετρο, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, γιορτη σημερα, κοινωνια, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, το θεμα, δουλεια, εργασια, θεμα, κυπρου, μμε, οικονομια, σημερινη, τα νεα, ωρα, cyta hellas, αγορα, αυξηση, βρισκεται, γινει, διευθυνση, δυνατοτητα, δωσει, διαδικτυο, δικτυο, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, εξοδα, επικοινωνια, επενδυσεις, ερευνα, εσωτερικων, εταιρεία, ετος, ευημερια, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κυκλος, λευκωσια, μειωση, παντα, οπωσδηποτε, οφελος, οχηματων, οχηματα, περιβαλλον, πλατφορμες, πολιτεια, ρυθμισεις, ριρής, σιγουρο, σχεδιο, φωνη, ωρες, ανηκει, βηματα, cytavision, εμφαση, γιορτη, hellas, χωρα, μεινει, μπροστα, play, triple, θεματα, θεσεις, θετικα, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα